Oriëntatie-app wint eerste MIVB-hackathon

Openbaar vervoer

De app ‘Upway’ heeft de eerste hackathon van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gewonnen. Met de app kunnen reizigers in realtime de voertuigen volgen op een plan van het net.

‘Hack My Ride’, dat was de titel die de MIVB gaf aan zijn eerste hackathon die vorig weekend werd georganiseerd. Ruim veertig ontwikkelaars, layouters, projectleiders, app- en openbaarvervoerliefhebbers kwamen er voor samen op het hoofdkantoor van de maatschappij, om in groep na te denken over de ontwikkeling van apps op basis van de Open Data-gegevens van de MIVB. Het doel: toepassingen bedenken en ontwikkelen die het gebruik van het openbaar vervoer in Brussel makkelijker maken. Er waren vier thema’s waarop de deelnemers moesten inhaken: de integratie van openbaar vervoer in het dagelijkse, digitale leven (bijvoorbeeld geconnecteerde voorwerpen), een makkelijke toegang voor mensen met beperkte mobiliteit, een chatbot voor betere realtime reizigersinformatie en apps die gezondheid en openbaar vervoer combineren.

De toepassing ‘Upway’ van de ploeg AntarticaLTD werd uiteindelijk als winnaar gekozen. Upway gebruikt de gegevens van de MIVB om zich te oriënteren rondom en in de metrostations dankzij nieuwe technologieën zoals toegevoegde realiteit. De applicatie laat ook toe om de voertuigen in reële tijd te volgen op een netplan en duidt aan of een station toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit. Als dat niet zo is, worden deze personen naar de dichtstbij zijnde stations geleid die wél toegankelijk zijn.

Achter AntarticaLTD schuilt de 27-jarige Eloi Strée uit Brussel. Hij mag nu Brussel gaan vertegenwoordigen op de Global Transport Hackathon die medio mei in Montréal georganiseerd wordt. Daar zal hij het moeten opnemen tegen ontwikkelaars uit onder meer Bogota, Stockholm, Moskou en Barcelona. Strée is trouwens behoorlijk beslagen in dit soort wedstrijden, het was al de 42e hackathon waar hij aan deelnam. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-02T11:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.