Barcelona schakelt over op open source

De Spaanse stad Barcelona gaat al zijn bestaande kantoorsoftware, email-apps en besturingssystemen vervangen door open bron-software. Vooral Microsoft lijkt daarvan het slachtoffer te worden.

De stad Barcelona gaat alle Microsoft-software die het gebruikt tegen de lente van volgend jaar vervangen door open source-alternatieven. Volgens de krant El Pais zal dit jaar al 70 procent van het softwarebudget van de stad naar openbronsoftware gaan.

Outlook en Exchanger Server mailsoftware zal vervangen worden door Open Xchange, Microsoft Office gaat er uit ten voordele van Libre Office en Firefox wordt de standaardbrowser op alle systemen. Waarschijnlijk neemt Ubuntu de rol over van Windows, het stadsbestuur is met dat OS al een tijdje tests aan het uitvoeren.

Het initiatief moet Barcelona geld besparen omdat er minder aan licenties moet worden uitgegeven. Tegelijk wil de stad minder afhankelijk zijn van gesloten systemen. Het stadsbestuur heeft ook beloofd om meer kansen te geven aan lokale ontwikkelaars. Om een en ander in goede banen te leiden, zullen ook 65 nieuwe ontwikkelaars worden aangetrokken. Alle openbronsoftware die de stad zelf maakt in het kader van de operatie zal ook kosteloos aan andere Spaanse steden ter beschikking worden gesteld.

Barcelona is niet de eerste grote Europese stad die de overstap naar openbronsoftware maakt. Eerder deed ook het Duitse München dat al. Die stad kwam onlangs echter op dezestappen terug en schakelde opnieuw op Microsoft over. Volgens het nieuwe stadsbestuur waren gebruikers ontevreden en was veel essentiële software voor de stad enkel in Windows-versies verkrijgbaar. Naar verluidt zou ook Microsoft fikse kortingen op licentiekosten aan München hebben toegekend. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-16T13:36:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.