NMBS koopt duizenden smartwatches en tablets

Trein van NMBS

Spoorwegmaatschappij NMBS gaat duizenden smartwatches, tablets en smartphones kopen, zo meldt persbureau Belga. Volgens de maatschappij wordt daarmee verder ingezet op digitalisering. Concreet moeten de smartwatches de treinen stipter laten rijden.

Vorige week lanceerde de NMBS een openbare aanbesteding voor de aankoop van naar schatting 13.500 smartphones, zevenduizend tablets en zesduizend smartwatches en toebehoren. Daarnaast zoekt de NMBS ook software om alle toestellen - bestaande en nieuwe - te beheren. ‘Deze geplande aankoop past in onze digitaliseringsstrategie’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

De slimme telefoontoestellen zijn bedoeld voor zowel de begeleiders als de bestuurders, de tablets voor de bestuurders en de slimme horloges voor de begeleiders. ‘De watches moeten de stiptheid verbeteren. In de avondspits, bijvoorbeeld, moeten er 84 treinen per uur door de Brusselse noord-zuidverbinding. Daar komt het op de seconde aan voor een exact vertrektijdstip’, zegt Temmerman.

De tablets, die nog dit jaar hun weg zouden beginnen vinden naar de bestuurders, moeten hen onder meer helpen om een geactualiseerd werkrooster te hebben. De smartphones dienen dan weer onder meer voor het opzoeken van reisinformatie. De smartphones en de slimme horloges zouden vanaf volgend jaar in gebruik worden genomen.

Het voorziene raamcontract zou vijf jaar lopen. Volgens Temmerman zijn er gelijktijdig ongeveer .300 smartphones, 3800 tablets en 3200 smartwatches nodig. De hogere getallen in het contract omvatten ook vervangingen.

Kandidaat-leveranciers hebben tot 15 maart de tijd om zich in te schrijven voor de aanbestedingsprocedure. Een investeringsbedrag of een (ruwe) prijsvork wil de NMBS niet geven, volgens henzelf om de aanbestedingsprocedure ten volle te laten lopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-21T10:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.