Sint-Truiden wint prijs 'Slimste Stad' met stadsapp

App Sint-Truiden Smart City

De stad Sint-Truiden wint de Agoria Smart City Award met de stadsapp 'Sint-Truiden'. De app is uniek in Vlaanderen omdat het de elektronische identiteitskaart digitaliseert. Een jury van vijf onafhankelijke experts heeft 21 kandidaat-projecten uit heel België onderzocht en beoordeeld.

Elke Truienaar kan zijn of haar identiteitskaart verbinden met de app. Vragen aan het stadsbestuur, meldingen over overlast, bestellingen bij handelaars, aanvragen voor officiële documenten,…worden zo mogelijk. De applicatie is de eerste implementatie van beveiligde e-ID-toepassing in Europa op smartphone. Sint-Truiden is niet de eerste stad met een stadsapp, maar wel de eerste stad in Vlaanderen waar alle burgers in één digitale gemeenschap kunnen communiceren met elkaar.    

‘Het mooie aan het initiatief is de koppeling met de officiële stadsdiensten via een beveiligde e-ID toepassing of met lokale handelaars’, zegt Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen. ‘De jury heeft ook vastgesteld dat de app wordt gebruikt, en dat het niet gaat over een pilootproject maar over een effectieve toepassing. Een positief element is ook dat de mensen feedback ontvangen na een melding. Zo voelen inwoners zich betrokken bij het stadsbeleid. De jury adviseert om verder in te zetten op de uitbreiding van de app, verder aandacht te besteden aan de burgerparticipatie en data te gebruiken om analyses te maken over wat de app teweegbrengt op vlak van organisatie bij de stad. De prijs wordt ook uitgereikt omdat de jury heeft vastgesteld dat Sint-Truiden sterk inzet op de ontwikkeling van een smart city beleid dat zijn eerste vruchten afwerpt en dit als een niet-centrumstad.’

Er is ook een bekroning voor vier andere steden. Zo brengt Brugge via slimme bromfietsen het bovengronds parkeren in kaart, gaat Brussel voor betere verkeersdoorstroming en minder luchtvervuiling door slimme verkeerslichten, beheert Gerpinnes (Henegouwen) haar begraafplaatsen online en installeerde Musson (Luxemburg) slimme meters voor water en elektriciteit. Ook Ericsson en Corda Campus krijgen een prijs. Zij lanceerden vorig jaar de eerste 5G-Life Campus in Hasselt om innovatieve applicaties uit te testen op 5G-technologieën. De nieuwe 5G-Life campus biedt onderdak aan Belgische spelers om toepassingen op 5G te ontwikkelen voor industrie en maatschappij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Proficiat aan: Elke Truienaar
Goed voorbeeld doet goed volgen!!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-02T09:41:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.