Helft Belgen wil biometrische informatie delen

Vingerafdruk fingerprint biometrische beveiliging

Zo’n 52 procent van de Belgen ziet er geen graten in om hun biometrische data te delen met een tool die de toegang tot verschillende onlinediensten versnelt en vereenvoudigt. Dat blijkt uit een enquête van Unisys.

Volgens het Unisys-onderzoek staat bijna de helft van de Belgen (46 procent) open voor het gebruik van ‘gefedereerde’ identificatiesystemen (die verschillende identificatiemethoden bundelen in één tool) om de toegang tot onlinediensten te versnellen. Gefedereerde identificatie houdt in dat burgers zich met één enkele elektronische identiteit eenvoudig online kunnen aanmelden bij verschillende organisaties, zonder iedere keer opnieuw een verificatie te moeten uitvoeren.

Op de vraag welke voordelen ze zien in het delen van hun biometrische data met een gefedereerd identiteitsprogramma, vermeldde 52 procent een betere beveiliging van hun accounts. Net 39 procent wees op ‘single sign on (sso)’ toegang tot meerdere accounts, zoals overheid, online banking en sociale media en 32 procent sprak over snellere toegang tot overheids- en bankdiensten. Iets meer dan zeven op tien ondervraagden gelooft dat het zou leiden tot kostenverlagingen.

Uit het onderzoek blijkt dat Belgen wel zin hebben in een gefedereerde identiteit maar dat velen nog meer garanties willen voor ze intekenen om hun persoonlijke data te delen. De helft van de respondenten verwacht dat de organisaties de beveiliging rond hun biometrische data toelichten vooraleer ze bereid zijn om ze te delen. Anderen waren er meer gerust in: 32 procent zei dat ze de gefedereerde identiteit zouden ondersteunen als die werd aanbevolen door bedrijven waar ze al een online-account hebben. 33 procent zei dat ze hun biometrische gegevens zouden delen als hun omgeving hiervoor zou intekenen.

In heel Europa worden nu al stappen ondernomen om biometrische technologie in overheidsdiensten in te bedden. In België bevat de huidige identiteitskaart al biometrische gegevens, maar er komen nog extra initiatieven in de nabije toekomst. De federale Belgische overheid heeft bijvoorbeeld veel enthousiasme getoond voor Itsme, de gratis app die toegang biedt tot verscheidene banken en operators gebaseerd op telefoonauthenticatie. Deze methode, in combinatie met vingerafdrukherkenning op de smartphone, maakt een degelijke kans om de de facto authenticatiemechanisme van de toekomst te worden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-08T14:11:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.