Proximus installeert nieuw IoT-netwerk

GSM-mast antenne GSM

Telecomprovider Proximus lanceert zijn NB-IoT-netwerk, voor de connectie van de digitale meters van Eandis en Infrax (binnenkort Fluvius). In opdracht van IBM en Sagemcom zal Proximus de digitale gas- en elektriciteitsmeters verbinden, die Eandis en Infrax gaan installeren.

In totaal zal het tegen 2022 om zowat 1,3 miljoen van dit soort meters gaan. Proximus maakt hiervoor gebruik van een nieuw NB-IoT-netwerk (narrow band IoT). Dat is opmerkelijk, want Proximus heeft al een ander IoT-netwerk in de lucht dat op LoRa-technologie gebaseerd is. Bij NB-IoT verlopen de connecties via een sim-kaart. Zij biedt een grotere bandbreedte dan LoRa, wat voor bepaalde toepassingen noodzakelijk is. In beide gevallen is het energieverbruik zeer laag waardoor de levensduur van de batterijen meerdere jaren bedraagt.

Voor de digitale elektriciteitsmeters die gedetailleerde gebruiksgegevens moeten kunnen doorgeven aan de netbeheerder is NB-IoT aangewezen, zegt Proximus. Dankzij de grotere bandbreedte kan men niet alleen data uitlezen, maar de meters ook vanop afstand aansturen en beheren. Welke data worden uitgelezen blijft daarbij de keuze van de klant, de verwerking gebeurt in lijn met de nieuwe privacywetgeving. Voor andere toepassingen, die het vooral moeten hebben van een nog langere batterijduur of waarbij mobiliteit nodig is, is LoRa dan weer een betere keuze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-08T14:22:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.