Fluvius bereidt om snel glasvezelnetwerk aan te leggen

Glasvezel

Indien de overheid daar om vraagt, is Fluvius, de samensmelting tussen netbeheerders Eandis en Infrax, bereid om een supersnel glasvezelnetwerk aan te leggen in Vlaanderen. Dat zeggen de topmannen van het fusiebedrijf in een interview met de krant De Tijd.

Het was Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) die begin oktober vorig jaar aangaf dat Vlaanderen een nieuw supersnel datanetwerk moet krijgen om onze regio het tijdperk van het supersnelle internet in te loodsen. In eerste instantie kijkt Muyters daarvoor naar de bestaande telecomspelers Proximus en Telenet, maar als die niet thuis geven, moet de overheid misschien zelf het heft in handen nemen, zo stelde de minister.

In een interview met De Tijd zeggen Walter Van den Bossche (ceo Eandis) en Frank Vanbrabant (ceo Infrax) dat hun nieuwe fusiebedrijf Fluvius die taak wel op zich wil nemen. Muyters stelt immers enkele voorwaarden aan het nieuwe netwerk. De snelheid moet op 2,5 gigabit per seconde liggen, heel Vlaanderen moet gedekt worden, de tarieven moeten omlaag en het netwerk moet openstaan voor concurrenten. 'Wij kunnen aan de voorwaarden van de minister voldoen, wat andere spelers misschien niet kunnen', aldus Vanbrabant. 'Als er mogelijkheden zijn, zijn we altijd bereid om daar onze schouders onder te zetten.'

Fluvius lijkt daarmee een soort stok achter de deur in onderhandelingen die momenteel met Telenet en Proximus over de zaak lopen. Die onderhandelingen zouden ‘constructief’ zijn, maar als de gesprekken in een impasse zouden komen, kan Fluvius snel ten tonele verschijnen.

Zowel Telenet als Proximus zijn hun netwerk aan het upgraden om hogere snelheden mogelijk te maken. Telenet wil tegen 2020 internet aan 1 gigabit per seconde aanbieden, over de coaxkabel. Proximus is al een tijd bezig om glasvezelverbindingen aan te bieden in bepaalde steden. Beide netwerken van de operatoren staan momenteel open voor alternatieve spelers als Orange en EDPNet. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-29T13:34:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.