VR-test helpt jonge fietsers bij herkennen gevaar

Fiets verkeer veiligheid

Het inschatten van gevaarlijke situaties in het verkeer is een essentiële eigenschap voor fietsers. Maar hoe goed slagen kinderen en adolescenten daarin? De vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van Universiteit Gent ontwikkelde een virtual reality-app om dat te meten.

Het herkennen van gevaar en het kunnen inschatten van risico’s in het verkeer vormen een cruciale pijler van verkeersveiligheid. Jonge fietsertjes hebben daarbij nog niet de kennis, ervaring en aandacht van ervaren fietsers. De virtual reality test meet en traint de gevaarherkenning bij deze kwetsbare groep. De proefpersoon stuurt en fietst rond in de virtuele omgeving en kan anticiperen op gevaarlijke situaties die hij gepresenteerd krijgt. Daarnaast worden ook de oogbewegingen geregistreerd, zodat de onderzoekers een correcte analyse kunnen maken en de juiste expertise kunnen bepalen.

Vlaanderen investeert 175.000 euro in dit project. De test zal in het najaar uitgevoerd worden bij een tweehonderdtal kinderen die ook het grote fietsexamen zullen afleggen. Op die manier kunnen de onderzoekers een volledig beeld schetsen van hun fietsvaardigheden.

‘De minste afleiding of verkeerd gedrag in het verkeer vormt een groot risico, met alle gevolgen van dien’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). ‘Een veiliger verkeer begint bij weggebruikers die zich goed bewust zijn van alle mogelijke gevaren. De applicatie opent ook perspectieven voor bijscholing en training van eventueel nieuwe doelgroepen, zoals bijvoorbeeld volwassenen die leren fietsen of senioren, maar ze biedt ook mogelijkheden met betrekking tot de rijopleiding.’

De resultaten van de test moeten de kennis over gevaarherkenning bij jonge fietsers vergroten, zodat een grootschalige sensibilisering kan uitgevoerd worden in heel Vlaanderen en deze test beschikbaar kan worden gesteld in bijvoorbeeld scholen of opleidingscentra.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-05T10:03:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.