Sirris lanceert Data en AI Competence Lab

Sirris, het kenniscentrum van de Belgische technologische industrie, lanceert het Data & AI Competence Lab. Dat moet het gebruik van artificiële intelligentie in de Belgische industriële sector sterk versnellen. Het lab begeleidt Belgische ondernemingen om de innovatiekansen die data-analyse en artificiële Intelligentie bieden, te ontdekken en te grijpen.

Via het lab helpt een team van experten het bedrijf de eerste stappen in kunstmaige intelligentie (artificial intelligence, ai) zetten. Ook bedrijven die al vergevorderd zijn met industriële toepassingen van ai kunnen aankloppen bij Sirris. De experten helpen de processen en producten in kaart te brengen waar het bedrijf kan innoveren met data-analyse.

Verder worden ook starter kits aangeboden, samen met didactisch materiaal: concrete voorbeelden van hoe bedrijven data op innovatieve wijze hebben gebruikt, modellen en methoden die hun nut al bewezen, informatie over welke processen bedrijven het best uitrollen, de wetgeving omtrent data, best practices… De starter kits bevatten ook kant-en-klare code en scripts die ondernemingen meteen kunnen gebruiken. Zo kunnen ondernemingen zelf met hun eigen data experimenteren.

‘De vraag van Belgische ondernemingen blijft toenemen’, zegt Elena Tsiporkova, program manager data innovation bij Sirris. ‘Ze willen bijvoorbeeld meer weten over de mogelijkheden rond het opvolgen van productieprocessen, het beheer van hun machinepark, hun producten intelligenter maken, … Het belang wordt steeds strategischer.’

Het adviesbureau McKinsey stelt dat de ontwikkeling van artificiële intelligentie van nu tot 2030 tweehonderdduizend extra jobs kan creëren in België … maar er kunnen er ook 160.000 sneuvelen. Toch telt België weinig profielen met de juiste kennis en zijn het vooral buitenlandse bedrijven die hen rekruteren. Tsiporkova: ‘Het is dan ook belangrijk dat bedrijven zelf kennis binnen de eigen muren ontwikkelen, liefst in functie van hun eigen maturiteit in het gebruik van data en ai.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-18T10:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.