Agoria en Sirris scharen zich achter Vlaams ai-plan

Technologiefederatie Agoria Vlaanderen en Sirris, het kenniscentrum van de technologische sector, steunen het plan dat de Vlaamse regering goedkeurde rond artificiële intelligentie. Er komt een jaarlijkse investering van dertig miljoen euro voor onderzoek, implementatie, ethiek en opleiding.

Zowel het beleid, de kennisinstellingen als de bedrijven werden samengebracht om een gezamenlijke visie en strategie uit te tekenen rond artificiële intelligentie (ai) en cybersecurity. Agoria en Sirris werden samen met Voka als vertegenwoordiger van de industrie aangeduid en zaten mee aan het stuur om het programma uit te werken. ‘Dit impulsprogramma is een belangrijke stap om Vlaanderen nog meer als één van de meest innovatieve regio’s in Europa op de kaart te zetten’, reageert Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

Wat het onderzoek betreft, zal het van uiterst belang zijn dat deze gericht is op relevante thema’s voor de Vlaamse industrie, zegt Agoria, dus ‘met valorisatiepotentieel op termijn’. Een Vlaamse industriële adviesraad dat dat basisonderzoek mee aanstuurt, is daarom absoluut noodzakelijk en ook voorzien.

Agoria Vlaanderen en Sirris zijn dan ook tevreden dat het zwaartepunt van het impulsprogramma ligt op het luik ‘implementatie door bedrijven’ dat bijzonder veel kansen biedt voor bedrijven. Bedrijven zullen zowel individueel als in groep gemakkelijker toegang krijgen tot expertise en kennis en gestimuleerd worden om innovatie-experimenten op te zetten. Dat moet een snellere vraaggedreven adoptie van deze nieuwe technologieën door de industrie te bewerkstelligen.

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) neemt de coördinerende rol op zich in het luik ‘implementatie’. Agoria Vlaanderen en Sirris zeggen ‘het volste vertrouwen’ te hebben in Vlaio dat als neutrale partij om deze coördinatie op zich te nemen. Voor de bedrijfswereld komt het er nu op aan dat de oproepen voor projecten zo snel mogelijk worden gelanceerd, aldus Agoria.

Een pluspunt is verder dat er ook middelen geïnvesteerd worden in onderwijs en vorming rond het thema, zegt Agoria. Cruciaal dat hierbij gekeken wordt naar zowel de bedrijven als de burgers.

Agoria Vlaanderen en Sirris hopen dat ook de volgende regering van de verdere uitrol van dit programma een prioriteit zal maken. ‘Het is alvast een goede zaak dat de middelen recurrent in de begroting van de Vlaamse regering werden opgenomen’, stellen ze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-25T10:22:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.