Infrabel gaat open data-sets aanbieden

Trein van NMBS

De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel gaat tientallen datasets over de Belgische spoorweginfrastructuur openbaar maken. Die gaan over de overwegen en het energieverbruik, maar ook gedetailleerde gegevens over het traject van alle reizigerstreinen en over de stiptheid.

Met het openbaar stellen van de gegevens wil Infrabel particulieren en ondernemingen de kans geven ‘eigen innovatieve projecten’ op te zetten, dit alles vanuit een ‘streven naar volledige transparantie’, zo schrijft het bedrijf. Momenteel staan er zo’n zestig datasets op een speciaal hiervoor gecreëerde website. Ze zijn structureel weergegeven met tabellen, kaarten en grafieken om het (her)gebruik makkelijker en meer visueel te maken.

Het gaat om een lijst en geografische voorstelling van de sporen en de overwegen, het dagelijkse verbruik van de energie(tractie) op het netwerk, de evolutie van het aantal effectieve rijpaden en treinkilometers, en de stiptheid per maand. Daarnaast is een grote hoeveelheid aan ruwe gegevens te vinden van gedetailleerde metingen van de aankomst en het vertrek in stations van alle nationale en internationale reizigerstreinen. Deze specifieke stiptheidsgegevens zullen na 24 uur beschikbaar zijn, dus niet in realtime. Persoonsgegevens, veiligheidskritieke gegevens of data van commerciële waarde worden uiteraard gepubliceerd.

Het ter beschikking stellen van zo’n hoeveelheid aan gegevens is een primeur, zegt Infrabel. ‘Sommige Europese infrastructuurbeheerders hebben dit mogelijk eerder gedaan, maar geen van hen is al zover gegaan in de transparantie’, aldus de maatschappij. De nieuwe site past ook in de digitale transformatie binnen Infrabel (onder andere in het programma rond voorspellend onderhoud van de spoorinfrastructuur) en in het Open Data-beleid van de federale regering.

De komende maanden zullen er, op basis van de feedback van de gebruikers, nieuwe en aanvullende data op de website verschijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-29T11:34:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.