Techbranche wil helderheid over Huawei

Huawei

Een consortium van 26 organisaties die standaarden en specificaties afspreken, hebben een brief geschreven aan Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel. De groep wil weten of Huawei nog mag bijdragen aan Amerikaanse standaardenorganisaties of niet. Als dat niet zo is, kan dat leiden tot een ‘standaardenoorlog’, zeggen ze.

Het was de website Light Reading die de brief heeft kunnen inkijken. Bij de ondertekenaars zijn het Broadband Forum, de Ethernet Alliance en de Video Electronics Standards Association (VESA). Volgens de organisaties is de huidige regeling een bron van onzekerheid. Huawei werd immers formeel uitgesloten van de organisaties, maar kreeg in een versoepeling enkele dagen later toch weer toegang tot enkele industrieconsortia die zich specifiek met 5G bezighouden, daaronder de IEEE, de GSMA en de ISO.

In hun brief pleiten VESA en co ervoor om Huawei opnieuw toegang te geven tot alle standaardenorganisaties en om de huidige uitzondering, die negentig dagen zou duren, permanent te maken. De bedrijven zijn bezorgd dat het uitsluiten van Huawei er toe zal leiden dat het Chinese bedrijf eigen standaarden begint te ontwikkelen. Dat zou op termijn dan weer tot een standaardenoorlog kunnen leiden. ‘Daarbij zouden standaarden die in de VS zijn ontwikkeld niet kunnen uitgroeien tot de facto wereldwijde standaard’, klinkt het.

Het persbureau Reuters meldde eerder al dat Amerikaanse chipbouwers als Intel en Qualcomm hebben aangedrongen op een versoepeling van de sancties tegen Huawei. De bedrijven zijn enerzijds bezorgd dat de sancties hen een belangrijke klant kost, maar vrezen ook bijkomende concurrentie als Huawei in alternatieve chipbedrijven zou gaan investeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-24T11:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.