Proximus zet 5G-netwerk op in Antwerpse haven

Haven Antwerpen

Proximus en Port of Antwerp hebben een intentieverklaring ondertekend voor het project De Digitale Schelde. Tijdens een pilotfase van zes maanden zullen verschillende toepassingen worden getest die een beter inzicht bieden in de mogelijkheden van 5G voor industrieën. Concurrent Orange is ook een 5G-netwerk in hetzelfde havengebied aan het testen.

De Digitale Schelde omvat de uitbouw door Proximus van een mobiel netwerk dat specifiek voor Port of Antwerp wordt opgezet. Proximus doet dat op basis van een testlicentie. Op dat netwerk zullen beide partners het potentieel van 5G voor industriële toepassingen testen en evalueren.

Het project moet de ontwikkeling van huidige en toekomstige use-cases ondersteunen en op die manier de digitale transformatie van de haven stimuleren. Zo kunnen sleepboten met elkaar en met de haven worden geconnecteerd om een efficiëntere coördinatie van de scheepvaart mogelijk te maken. Door mensen en hun hulpmiddelen met elkaar te verbinden, zal de komst van een privaat 5G-netwerk bovendien voor belangrijke efficiëntiewinsten zorgen, bijvoorbeeld via draadloze camerabewaking of het inzetten van drones voor security-toepassingen of voor inspecties. In de toekomst kunnen daar ook zelfrijdende wagens in het havengebied of ar/vr-toepassingen voor trainingen en coaching op afstand bij komen.

Vanuit technisch oogpunt zullen Proximus en Port of Antwerp gebruikmaken van een non-standalone architectuur die volledig beantwoordt aan de 3GPP-standaardisatie in de kern van het netwerk. Het 5G-netwerk wordt bovendien verbonden met het bestaande MPLS-bedrijfsnetwerk van Port of Antwerp. Op het einde van de pilotfase volgt een eerste evaluatie. De uiteindelijke bedoeling van Proximus is om de mogelijkheden van 5G-connectiviteit in het volledige havengebied te verkennen en het private netwerk van Port of Antwerp te combineren met het publieke mobiele netwerk, dat dekking biedt in het hele land. Voor de uitwerking van dit project maakt Proximus gebruik van de netwerkapparatuur van leverancier Nokia.

Concurrent Orange is eveneens in de Antwerpse haven bezig met het testen van een 5G-netwerk. Zij maken gebruik van apparatuur van het Chinese ZTE.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-05T11:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.