VDAB zet ai in voor zoektocht naar job

werken typen kantoor

De Belgische softwareontwikkelaar Radix heeft in samenwerking met de VDAB een digitale tool ontwikkeld die werkzoekenden helpt passende beroepen te vinden op basis van hun interesses. Dankzij integratie van artificiële intelligentie kunnen kandidaten nu vier keer sneller een ‘oriëntatietest’ afleggen.

De oriëntatietest was vroeger een vragenlijst invullen van meer dan honderd vragen en gaf werkzoekenden een idee te krijgen van welke beroepen aansluiten bij hun profiel en interesses. Voorbeelden zijn of zij al dan niet fysiek werk willen doen, graag advies geven, of het interessant vinden om in de gezondheidssector aan de slag te gaan. Na het invullen van de vragenlijst krijgt de werkzoekende een op maat gemaakte aanbeveling met beroepen die hem of haar kunnen interesseren.

De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) stelde echter vast dat veel werkzoekenden die test niet volledig invulden. Daarom ontwikkelde ze, samen met de Belgische softwareontwikkelaar en ai-expert Radix, de digitale tool Oriënt, die dankzij machine learning de oriëntatietest inkort en tegelijk nauwkeuriger maakt.

Oriënt maakt gebruik van datasets van VDAB en artificiële-intelligentiealgoritmes om de verbanden tussen interesses en beroepen te leren. Tijdens de test houdt het algoritme rekening met de eerdere antwoorden van de gebruiker om met gerichte opvolgvragen snel passende beroepen voor te stellen. Dankzij het algoritme vullen werkzoekenden de oriëntatietest nu vier keer zo snel in. Waar zij er vroeger gemiddeld 45 minuten deden, verlaagde Oriënt die tijd tot tien minuten.

De laatste maanden nam het aantal werkzoekenden in Vlaanderen gevoelig toe als gevolg van de coronacrisis. Software die hen snel en efficiënt naar werk gidst dat hen interesseert en voldoening geeft, is zo relevanter dan ooit, zegt de VDAB.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-11T10:00:00.000Z Frederic Petitjean