VUB- en UT-onderzoekster is roboticatopper

Dit artikel delen:
Robotica robots robot

Marwa El Diwiny, doctoraatsonderzoekster robotica aan de Vrije Universiteit Brussel, is opgenomen in de jaarlijkse lijst van ‘30 women in robotics you need to know’. Robohub, een internationaal expertiseplatform rond robotica, stelde de lijst samen.

De onderzoeksfocus van El Diwiny ligt op het 'modelleren en simuleren van zelfhelende zachte materialen voor roboticatoepassingen’. Haar masterproef draaide rond anti-stealth-technologie voor onbemande vliegtuigjes. Ze is tevens verbonden geweest aan de TU Twente en heeft als ingenieur gewerkt bij het onderzoekcentrum Inria, Lille-Nord Europe, als wetenschapper aan het Tartu Institute of Technology in Estland en ze nam deel aan het Mechatronics and Industrial Robotics Programme aan de Universiteit van Minia in Egypte. El Diwiny is met in bijna honderd afleveringen ook gastvrouw van de IEEE RAS Soft Robotics Podcast, waar onderzoekers uit zowel de academische wereld als de industrie over soepele robotica worden geïnterviewd. Ze maakt verder deel uit van SMART, een EU Marie Curie Innovative Training Network.

Met de lijst wil Robohub de zichtbaarheid van vrouwen in robotica verhogen, omdat het gebrek eraan ‘tot de onbewuste perceptie leidt dat vrouwen geen nieuwswaardige bijdragen leveren.’ Vandaag vormen vrouwen nog steeds minder dan een kwart van de mensen die werkzaam zijn in de natuur- en toegepaste wetenschappen en aanverwante beroepen. Ook verdienen ze gemiddeld minder dan hun mannelijke collega’s. De kwestie is nog moeilijker als je een persoon van kleur bent.

De lijst van Robohub wordt elk jaar op 13 oktober, naar aanleiding van de Ada Lovelace Day, bekendgemaakt. Dit jaar staan er vrouwen op uit China, Japan, Maleisië, Israël, Australië, Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Israël, Noorwegen, Spanje, India, Iran en België. Er zijn onderzoekers bij, maar ook ceo’s en kunstenaars. Sommige vrouwen staan nog aan het begin van hun loopbaan, anderen hebben een hele carrière uitgebouwd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-23T10:40:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.