Apple geeft app-bouwers groter deel van de koek

iMac iPad

Apple gaat zijn commissiekosten aan sommige ontwikkelaars halveren, van dertig naar vijftien procent. De maatregel geldt wel enkel voor softwarebouwers die minder dan een miljoen dollar (ruim 840.000 euro) per jaar verdienen in de App Store.

Het ‘App Store Small Business Program’, zo doopte Apple de nieuwe maatregel waarbij ontwikkelaars minder geld moeten afdragen aan het bedrijf wanneer ze hun software via de App Store verkopen. De nieuwe regels gaan vanaf 1 januari in.

‘Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van onze wereldeconomie, en overal ter wereld vindt innovatie juist daar plaats, waardoor er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan’, zegt Apple-ceo Tim Cook in een persmededeling. ‘Wij komen met dit programma om eigenaren van kleine bedrijfjes te helpen via de App Store nog creatiever te worden, en er goed aan te verdienen door de kwaliteitsapps te bouwen waar onze klanten zo van houden.’

Het standaardtarief van dertig procent blijft wel bestaan voor ontwikkelaars die meer dan een miljoen dollar opstrijken bij Apple. Welk percentage zij uitmaken van het totaal, daar doet het bedrijf geen uitspraken over. Het geeft wel nog mee dat nu zo’n 1,8 miljoen apps in zijn downloadwinkel liggen en dat die elke week door ongeveer een half miljard mensen bezocht wordt.

Apple kreeg de laatste tijd veel kritiek van andere bedrijven omdat de tarieven in zijn App Store te hoog zouden liggen. Onder meer Epic Games, de makers van het populaire spel Fortnite, ligt daarover met Apple in de clinch en heeft er zelfs een rechtszaak over lopen. Ook Spotify en Microsoft hebben er al kritiek op geuit. Voor hen verandert het ‘Small Business Program’ echter niks omdat ze meer dan een miljoen per jaar aan apps verdienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-18T15:37:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.