Apple wil af van Qualcomm-modems in iPhones

Apple is een gsm-modem aan het ontwikkelen die over enkele jaren in de iPhone moet opduiken. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg. Huidig leverancier Qualcomm wordt allicht bedankt voor bewezen diensten.

Apple deed de aankondiging in een interne presentatie voor werknemers. ‘Dit jaar zijn we begonnen met de ontwikkeling van onze eerste cellulaire modem die een belangrijke strategische overgang mogelijk maakt’, zo zei hardware-topman Johny Srouji.

Medio 2019 nam Apple de modemdivisie van Intel over en kreeg zo de beschikking over expertise en personeelsleden om eigen modems te ontwikkelen. Het bedrijf werft ook Qualcomm-personeel aan. Helemaal onverwacht komt de aankondiging dus niet. De nieuwste iPhones maken gebruik van Qualcomm-modems, daarvoor deed Apple beroep op chips van Intel om draadloze verbindingen op te zetten. 

Wanneer Apple precies zijn modemhardware zal introduceren, is niet bekend. In 2019 sloot het bedrijf nog een licentiedeal met Qualcomm af voor zes jaar. Die deals maakt Qualcomm met gsm-fabrikanten voor het gebruik van zijn intellectuele eigendom, of ze nu Qualcomm-chips inbouwen of niet, speelt geen rol. 

In de meeting ging Srouji ook dieper in op de nieuwe M1-processors die Apple bouwde voor zijn Mac-computers. Volgens de topman werkt het bedrijf aan een ‘familie’ van chips. Apple maakt ook al eigen chips voor de camera’s en ai-taken in zijn telefoons en voor zijn slimme horloges, streaming boxes en hoofdtelefoons. 

Momenteel komt de omzet van Qualcomm voor ongeveer elf procent van Apple. Als dat wegvalt, is dat een behoorlijke aderlating voor het bedrijf. Nadat bekend werd dat Apple eigen modems gaat maken, daalde het Qualcomm-aandeel met meer dan zes procent. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-11T10:37:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.