IBM en Fujifilm zetten wereldrecord tape-opslag neer

AI Award artificial intelligence kunstmatige intelligentie prijs

Onderzoekers van IBM en Fujifilm zijn erin geslaagd 317 gigabyte aan data op een vierkante-inch-tape te plaatsen. Dat is 27 keer meer dan wat de huidige commerciële tapedrives aan kunnen en een nieuw wereldrecord.

De nieuwe hoogste datadichtheid ter wereld op tape werd gevestigd met een prototype van een strontium ferrite (SrFe) deeltjesmagneetband. Een enkele tapecartridge met deze nieuwe oppervlaktedichtheid kan ongeveer 580 terabyte aan data opslaan. Dit komt overeen met 786.977 cd’s die samen een hoogte van 944 meter vormen, hoger dan de Burj Kalifa, het hoogste gebouw ter wereld.

Het wereldrecord is belangrijk omdat de dataopslag wereldwijd toeneemt, klinkt het bij IBM en Fujifilm. Momenteel produceert de mensheid dagelijks 2,5 triljoen bytes aan data, voornamelijk dankzij de opkomst van internet of things, video’s in 4K- en 8K-resolutie en op ai gebaseerde big-data-analyses. Als dit tempo doorzet, verwerken we tegen 2025 wereldwijd 175 zettabytes aan data. Dit komt neer op een jaarlijkse groei van 61 procent.

In de steigers

Momenteel zijn er ruim vijfhonderd hyperscale-datacenters in de wereld die samen naar schatting zowat 547 exabyte aan data opslaan. En er staan nog minstens 150 van dat soort faciliteiten in de steigers. Tape heeft voor dat soort toepassingen de laagste kostprijs per gigabyte en biedt een hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid. Data die vandaag op tape wordt opgeslagen, is over dertig jaar nog probleemloos leesbaar, maken beide bedrijven zich sterk. Ze zien dan ook een lange toekomst voor tape, met toepassingen in bijvoorbeeld hybride-cloud-omgevingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-16T10:32:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.