VUB-fysicus leidt Cambridge Quantum Computing

quantum computing quantum fysica

Bob Coecke.

Bob Coecke komt aan het hoofd te staan van het gerenommeerde Britse bedrijf Cambridge Quantum Computing (CQC), specialist op het gebied van quantumsoftware en -algoritmen. De VUB-fysicus is een pionier op het gebied van categorische quantummechanica en quantum computing.

De academische loopbaan van Coecke begon aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij theoretische fysica studeerde en zijn doctoraat behaalde in 1996. Daarna ging het verder aan het Imperial College London, McGill University in Montreal, Cambridge University en Oxford University. Het onderzoek van Coecke richt zich op fundamentele fysica, meer bepaald categorietheorie (wiskunde), logica en schematisch redeneren. Hij verrichtte pionierswerk op het gebied van categorische quantummechanica, de ontwikkeling van een schematisch quantumformalisme en op het gebied van computerlinguïstiek.

Aan het Departement van Computerwetenschappen in Oxford University stond hij aan de basis van de Quantum Group. Hiermee creëerde hij één van de eerste en tevens grootste quantum computing-onderzoeksgroepen ter wereld. Hij is medeoprichter van de conferenties Quantum Physics and Logic en Applied Category Theory en van het tijdschrift Compositionally, en coauteur van 'Picturing Quantum Processes', een boek dat de quantum-industrie sterk beïnvloedde.

Voor de functie bij CQC verlaat hij na een termijn van meer dan twintig jaar de Universiteit van Oxford. Coecke blijft evenwel in Oxford, daar CQC er een campus heeft geopend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-13T11:44:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.