Alliantie Apple-Hyundai lijkt al weer van de baan

Hyundai en zustermerk Kia zijn niet meer met Apple aan het onderhandelen voor de bouw van een eventueel automodel voor Apple. Dat bevestigt de autofabrikant aan Reuters. Nauwelijks een maand geleden liet het bedrijf verstaan dat zulke gesprekken wel liepen.

Volgens Reuters waren er binnen de directie van Hyundai grote meningsverschillen over een deal met Apple. Sommige leden wilden liever niet ‘gedegradeerd’ worden tot contractleverancier van Apple, net zoals Foxconn dat is voor de bouw van de iPhone. Hyundai werkt voor de bouw van zijn auto’s in uitzonderlijke gevallen samen met andere partijen. Zo fabriceert het zijn eigen motoren, eigen versnellingsbakken en zelfs zijn eigen staal.

Andere directieleden zagen wel brood in een samenwerking. Maar het lijkt erop dat het eerste kamp het pleit heeft beslecht. In een mededeling zegt Hyundai dat er geen gesprekken lopen over de ontwikkeling van een autonoom voertuig.

Ook de eerdere communicatie van Hyundai doet vermoeden dat niet iedereen binnen de onderneming op dezelfde golflengte zat. In een eerste verklaring, begin januari, gaf Hyundai ruiterlijk toe dat het in vroege onderhandelingen zat met Apple. Nog dezelfde dag kwam het daarop terug en klonk het dat het met verschillende partners aan de ontwikkeling van elektrische auto’s werkt. De naam Apple was plots verdwenen.

Tot vorige week rapporteerden verschillende media nog dat een deal met Apple wel degelijk in de pijplijn zat en de partijen klaar waren om contracten te tekenen. Naar verluidt dateren de eerste contacten tussen Apple en Hyundai al van 2018.

Voor beleggers was het nieuws dat de afgeblazen samenwerking een ontgoocheling. In Seoul daalden de aandelen van Hyundai met meer dan zes procent. Zusterbedrijf Kia, dat de operationele partner van Apple zou worden, moest zelfs vijftien procent inleveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-08T10:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.