Apple kampioen chips inkopen

Award

In 2020 heeft geen enkel ander bedrijf zoveel chips gekocht als Apple. De techreus is goed voor bijna twaalf procent van de afzet op de wereldwijde chipmarkt. Dat schrijft het marktonderzoeksbureau Gartner.

In absolute cijfers kocht Apple voor meer dan 53,5 miljard dollar plakjes silicium in, zo berekende Gartner. Samsung komt op de tweede plek met 36,4 miljard dollar. Daarna volgen Huawei (19 miljard), Lenovo (18,5 miljard) en Dell (16,5 miljard). Op Huawei na, liet de top vijf ook een groei in de aankopen zien, bij Apple zelfs met bijna een kwart. 

De volledige top tien, dezelfde als in 2019 en waarin we ook nog bedrijven als HP, Xiaomi en HPE terugvinden, is goed voor 42 procent van de markt.

‘Twee belangrijke factoren waren van invloed op de halfgeleideruitgaven in 2020: de Covid-19 pandemie en het politieke conflict tussen de VS en China’, zegt Masatsune Yamaji, onderzoeksdirecteur bij Gartner. ‘De pandemie verzwakte de vraag naar 5G-smartphones en verstoorde de productie van voertuigen, maar stuwde de vraag naar mobiele pc's en videogames, evenals de investeringen in clouddatacenters. Bovendien leidde een stijging van de geheugenprijzen in 2020 tot hogerechipuitgaven van original equipment manufacturers (oem's)door het jaar heen.’

De enige valse noot is Huawei. Het Chinese bedrijf heeft zijn uitgaven aan chips in 2020 aanzienlijk verlaagd, met 23,5 procent ten opzichte van 2019. ‘De Amerikaanse regering verhoogde in 2020 de handelsbeperkingen voor Huawei, waardoor het bedrijf minder halfgeleiders kon kopen’, zegt Yamaji. ‘Wat op zijn beurt zijn smartphone-aanbod beperkte en zijn marktaandeel verminderde. De Chinese markt blijft echter belangrijk voor halfgeleiderleveranciers, aangezien andere Chinese oem's van smartphones in de tweede helft van 2020 zijn ingestapt om het door Huawei gecreëerde vacuüm op te vullen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-09T11:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.