VUB en ULB promoten ai voor algemeen belang

De Vrije Universiteit Brussel en zijn Franstalige tegenhanger ULB lanceren FARI, het Artificial Intelligence for the Common Good Institute. FARI verenigt meer dan driehonderd onderzoekers in ai en aanverwante disciplines rond projecten die het algemeen belang dienen.

FARI werd boven de doopvont gehouden door Annemie Schaus en Caroline Pauwels, respectievelijk rectoren van de ULB en de VUB, tijdens de Belgische ai-week. Het nieuwe instituut wil een brug slaan tussen ai-deskundigen, burgers, bedrijven en lokale organisaties. Het zal drie hubs hebben: een Research & Innovation Hub, een Think Tank over AI, Data en Maatschappij en een AI Test and Experience Hub.

FARI moet onderzoek doen naar betrouwbare, transparante en toegankelijke kunstmatige intelligentie en de toepassingen daarvan bevorderen. Het wil het Brussels Gewest en zijn inwoners helpen de hedendaagse uitdagingen aan te pakken, zoals bijvoorbeeld vervoer, duurzame ontwikkeling en gezondheidszorg. 

De organisatie zal ook burgerraadplegingen houden om te bepalen hoe ai en algoritmen het dagelijks leven kunnen verbeteren. Onderzoekers van FARI gaan projecten opzetten waarbij de burgers actief worden betrokken. Tot slot zal het nieuwe instituut ook ai-opleidingen in de regio versterken.

Het instituut, dat in april zijn intrek neemt in de techhub BeCentral, focust dit jaar op proefprojecten en outreach-activiteiten (conferenties, partnerships).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-16T08:51:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.