Nokia heeft meeste ‘essentiële’ 5G-patenten

Geen enkel bedrijf heeft meer ‘essentiële’ patenten om de 5G-standaard mogelijk te maken dan Nokia. Dat blijkt uit een studie van PA Consulting. In puur volume aan 5G-patenten staan Huawei en Samsung aan de top.

Het is al de tweede keer dat Nokia als eerste geklasseerd wordt in een dergelijk onderzoek van PA Consulting, ook in 2019 was dat zo. Het analistenbureau voerde een eigen technische analyse uit van het 5G-octrooilandschap, waarbij ze onderzochten of de octrooien echt essentieel zijn voor 5G, in plaats van te vertrouwen op de ruwe aangiftecijfers van de octrooihouders zelf.

Nokia zit op ongeveer 3.500 5G-patenten en is daarmee nummer één. Op plaatsen twee en drie staan NTT Docomo en Qualcomm. Daarna volgen LG, Samsung en Huawei. Wie echter naar de officiële cijfers van het ETSI (Europese Instituut voor Telecommunicatiestandaarden) kijkt, merkt dat Huawei en Samsung de eerste twee plaatsen bezetten. Volgens PA Consulting is er echter een groot verschil in de kwaliteit van de patenten en zijn sommige meer ‘essentieel’ dan andere. 

Het Britse adviesbureau heeft nog meer opvallende cijfers. Zo is het aantal essentiële patenten de laatste jaren ongeveer verdubbeld. Zowat 90 procent van de patenten heeft te maken met de ‘physical layer’ (golfvormen, multi-antenne oplossingen, kanaalcoderingsschema's) en het RAN (Radio Access Network). 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-29T14:57:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.