3D Systems neemt Gentse Oqton over

Partners handen

De startup Oqton, gespecialiseerd in manufacturing operation system-platformen, komt in handen van 3D Systems. De Amerikanen betalen 180 miljoen dollar voor het Gentse bedrijf.

Oqton bouwt cloudsoftware om ingewikkelde productieprocessen te automatiseren en te vergemakkelijken. Het bedrijf levert oplossingen om via plug en play productieapparatuur en oudere systemen met elkaar verbinden. Daar komt ook een fikse hoeveelheid ai en iot bij kijken. Op die manier kunnen fabrikanten complexe digitale productieomgevingen beheren en krijgen ze de flexibiliteit om snel wijzigingen aan te brengen in productontwerpen of te reageren op veranderende markteisen. Typische sectoren waarop gemikt wordt, zijn lucht- en ruimtevaart, autoproductie, biotech, gezondheidszorg en tandheelkunde.

Voor 3D Systems, dat in 3d-print-oplossingen gespecialiseerd is, is de overname een manier om tegemoet te komen aan de snel stijgende vraag naar software om productieomgevingen te vereenvoudigen. Momenteel is die markt zo’n anderhalf miljard dollar waard, tegen 2025 zou dat zes miljard dollar zijn. 3D Systems hoopt uit die activiteiten tegen dan zo’n honderd miljoen dollar omzet te puren. Het Amerikaanse bedrijf is trouwens al eerder in België op het overnamepad geweest, want het nam in 2014 de Leuvense sectorgenoot Layerwise over.

Robotica

Bij Oqton werken een negentigtal mensen, in Gent en Leuven. Medeoprichter Ben Schrauwen, die ceo is, begon zijn carrière als professor robotica aan de UGent. Eerder was hij ook al betrokken bij Circuits.io dat aan Autodesk werd verkocht. Schrauwen zal nu vanuit België alle r&d-activiteiten van 3D Systems gaan leiden.

Begin dit jaar haalde Oqton nog veertig miljoen dollar kapitaal op. Oprichters Samir Hanna en Ben Schrauwen en diverse privéinvesteerders, waaronder Carl Bass (de voormalige ceo van Autodesk), Dries Buytaert (Drupal en Acquia) en Peter Mercelis (Layerwise), namen aan de kapitaalronde deel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-09T11:38:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.