Investeren in opensource betaalt zich uit

De Europese Commissie heeft een analyse gemaakt van de impact van opensource-software en -hardware op de Europese economie. Daaruit blijkt dat elke euro die in openbronsoftware wordt geïnvesteerd, zichzelf 65 tot 95 keer terugverdiend.

Geschat wordt dat in de EU gevestigde bedrijven in 2018 ongeveer een miljard euro in opensource hebben geïnvesteerd, wat een positief effect op de Europese economie had van 65 à 95 miljard euro.  De studie voorspelt dat een toename met tien procent van de bijdragen aan openbroncode jaarlijks een extra 0,4 tot 0,6 procent aan bbp zou genereren. Daarnaast is het een hefboom voor meer dan zeshonderd extra ict-startups in de EU.

Uit casestudies blijkt dat de overheid, door openbronsoftware aan te schaffen in plaats van propriëtaire software, de totale eigendomskosten zou kunnen verlagen, vendor lock-in zou kunnen voorkomen en zo zijn digitale autonomie zou kunnen vergroten.  

Op lange termijn helpen de bevindingen van de studie om het gebruik van openbronoplossingen te promoten in het toekomstig software- en hardwarebeleid voor de Europese industrie. Bovendien heeft de Commissie een eigen strategie waarin ze het gebruik van openbronsoftware en het innovatief en collaboratief potentieel ervan aanmoedigt. Openbronsoftware helpt om de doelstellingen van de overkoepelende digitale strategie te bereiken en draagt bij aan het programma Digitaal Europa, stelt de Commissie.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-23T09:30:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.