Fibricheck en Shayp in de prijzen op de WSA

Winnaar awards

De Belgische bedrijven Fibricheck en Shayp behoren bij de winnaars op de WSA (World Summit Awards). Dit initiatief, waarbij ook de Verenigde Naties zijn betrokken, bekroont innovaties die maatschappelijk relevant zijn.

Shayp is een Brussels bedrijf dat een sensor heeft ontwikkeld waarmee eigenaars van gebouwen waterlekken kunnen detecteren. Via machine learning en het realtime verwerken van data kan het systeem detecteren of er water weglekt. Dat kan tot een waterbesparing van twintig procent leiden, maakt het bedrijf zich sterk. Shayp kreeg zijn prijs in de categorie European Young Innovators. 

Fibricheck is een scale-up uit Hasselt die software bouwt waarmee smartphones gesofisticeerde hartmonitors worden. Gebruikers moeten daarvoor hun vinger op de camera van de telefoon leggen. Ze krijgen op die manier inzicht in hun hartritme waardoor bijvoorbeeld hartaanvallen zijn te voorkomen. De software is als medisch apparaat gecertificeerd in Europa, de VS, Australië en het Midden-Oosten en telt ruim een half miljoen gebruikers. Fibricheck ontving zijn prijs in de categorie Health & Well Being. 

Alles in totaal werden veertig prijzen uitgereikt en waren er zo’n 380 nominaties uit 180 landen. De WSA werden in 2003 opgericht in het kader van de toenmalige wereldtop van de Verenigde Naties over de informatiemaatschappij (World Summit on the Information Society). De organisatie is in handen van het International Center for New Media (ICNM) uit Oostenrijk. Het idee is om via de bekroningen lokale digitale innovaties te verspreiden die bijdragen aan de doelen van de Verenigde Staten, te weten het combineren van moderne technologie met maatschappelijke impact op gelijkheid, toegang tot informatie en inclusiviteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-11T12:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.