GPT-4 'leest' ook foto's

OpenAI lanceert een verbeterde versie van zijn ai-bot. Grootste verandering is dat GPT-4 ook foto's snapt. Als de bot een foto van ballonnen te zien krijgt, merkt de software op dat die aan een koord vastzitten. Vraag je vervolgens wat er gebeurt als het touw wordt doorgesneden dan zegt de bot dat de ballonnen wegvliegen.

Ook kan GPT-4 je vertellen wat er grappig is aan een bepaalde afbeelding. Krijgt de software een foto met bepaalde ingrediënten te zien, dan vertelt hij welke gerechten daarvan zijn te maken. Daarmee is GPT-4 geen puur taalmodel meer. De software ontwikkelt zich in de richting van multimedia. Teksten omzetten in video kan nog niet, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

De nieuwe generatie van dit ai-systeem kan nu ook veel langere aanwijzingen verwerken. De limiet staat nu op 25.000 woorden in- of output. Bij de chatbot ChatGPT ligt de limiet nog op drieduizend woorden. Verder kan GPT-4 je schrijfstijl overnemen. Vooral bij creatieve uitingen is dat handig. Ook het schrijven van scenario’s komt dichterbij. Technisch schrijven gaat de bot ook goed af.

De bot kan zo zijn rol van handig hulpje nog beter vervullen. OpenAI benadrukt weer dat de ai-bot de mens niet kan vervangen, maar wel veel productiever kan maken. Vergeleken met zijn voorganger is GPT-4 een stuk slimmer. Bij rechten-examens eindigde de software voorheen ver onder het gemiddelde. Maar inmiddels behoort GPT-4 tot de beste leerlingen.

Kritiek

De afgelopen maanden klonk regelmatig kritiek op GPT-4. De ai-bot kan uitglijders maken, laat soms rare steken vallen en zit er ook weleens volkomen naast. OpenAI geeft toe dat een aantal zwakheden nog allerminst is overwonnen. Mensen die kwaad willen, kunnen misbruik maken van deze software. Ook kan GPT-4 ongewenste of ronduit schadelijke content produceren. Vergeleken met GPT-3.5, het model waarop ChatGPT is gebaseerd, doet de nieuwe versie het een stuk beter maar niet genoeg. De kans dat de software verkeerde feiten oplepelt, is volgens OpenAI met veertig procent gedaald.

Verder blijft bezorgdheid bestaan over de privacy. OpenAI is zich ervan bewust dat wat dat betreft nog een lange weg is te gaan. 'Maar we leren elke dag en boeken vooruitgang', aldus het ai-bedrijf. Belangrijk is dat de tool veel accurater werkt dankzij een bredere algemene kennis en betere vermogens tot het oplossen van problemen. 

GPT-4 is verkrijgbaar voor abonnees via ChatGPT. Gratis gebruikers moeten nog even wachten. Ze zijn aangewezen op voorganger GPT-3.5. Microsofts zoekmachine Bing loopt al op GPT-4. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-15T09:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.