Honda stopt 2,75 miljard in zelfrijdende auto’s van GM

autonoom voertuig

De Japanse autoconstructeur Honda neemt een belang van 5,7 procent in Cruise, de afdeling voor zelfrijdende auto’s van General Motors. Dat meldt Reuters. Honda betaalt daarvoor 2,75 miljard dollar.

Honda gaat samen met Cruise zelfrijdende auto’s ontwikkelen die ingezet zullen worden in nieuwe ride-diensten over de hele wereld. Honda is niet het eerste Japanse bedrijf dat met Cruise in zee gaat, ook de Softbank-groep nam in mei een participatie van 2,25 miljard dollar in de GM-afdeling.

Honda, dat ten opzichte van zijn concurrenten achterloopt in de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen, betaalt meteen 750 miljoen dollar voor zijn aandeel in Cruise en legt de komende twaalf jaar nog eens twee miljard op tafel voor het financieren van ontwikkelingskosten en het betalen van vergoedingen. Honda zal ook engineering-expertise aan het bedrijf leveren.

Honda is trouwens ook al twee jaar aan het onderhandelen met Waymo, de afdeling voor autonome voertuigen van Google, om te kijken of Waymo-technologie in Honda-auto’s kan geïntegreerd worden. Die gesprekken gaan trouwens ook gewoon door, zo zegt een Honda-woordvoerster tegen Reuters.

De investering van Honda brengt de waardering van Cruise op zo’n 14,6 miljard dollar of een derde van de 48 miljard dollar marktkapitalisatie van GM. GM kocht de startup uit San Francisco in 2016 voor, naar verluidt, een miljard dollar. De eerste zelfrijdende voertuigen die door Cruise ontwikkeld werden, moeten in 2019 uitkomen. Op dit moment heeft het bedrijf een testvloot van meer dan honderd zelfrijdende Chevrolet Bolts.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-08T13:44:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.