Groei Belgische technologiesector koelt af

De omzet in de technologische industrie van België is in 2018 met 0,9 procent gestegen. Het gaat om een duidelijke groeivertraging ten opzichte van 2017, toen de omzet nog met 3,7 procent toenam. Dat meldt de technologiefederatie Agoria. Dit jaar zou de omzet in de technologische industrie weer iets steviger groeien, met 1,7 procent.

De mindere omzetten zijn op verschillende manieren te verklaren, zegt Agoria. De sluiting van het concern Caterpillar (machinebouw) woog in de eerste helft van vorig jaar nog op de cijfers. Daarnaast waren er modelwissels bij autobouwers Volvo (Gent) en Audi (Vorst), kampten verschillende grote ondernemingen met productie-incidenten of -vertragingen en waren er dalende koersen van bepaalde metalen. Agoria omvat niet alleen pure it-spelers, maar bestrijkt de bredere, industriële markt.

Volgens Agoria-ceo Marc Lambotte helpt de (dure) fiscale politiek van de overheid de bedrijven bepaald niet. Er zou zelfs ruimte zijn voor een belastingvermindering als diezelfde overheid in eigen boezem durft te kijken. In plaats van een 'tax shift' pleit hij voor een 'tax cut'. ‘In plaats van belastingen door te schuiven naar elkaar, moeten we de belastingen vooral verder laten dalen’, aldus Lambotte. Dat kan als de werking van de overheid efficiënter en dus minder duur wordt. ‘We kunnen een dergelijk dure overheid niet blijven betalen. Daarvoor hebben we het geld niet’, aldus de topman.

Nederland

"De Hollanders eten de kaas van ons brood, en dat is niet prettig."

Lambotte maakt ook de vergelijking met Nederland. ‘De Hollanders eten de kaas van ons brood, en dat is niet prettig. Ze zijn in alles wat ze doen proactief, wij zijn reactief. Ze zijn erin geslaagd e-commerce aan te trekken, wij stonden erbij en keken ernaar.’

Ook de loonkostenhandicap van de privésector, in vergelijking met de eurozone, is volgens Agoria in België meer dan dubbel zo hoog als in Nederland. Het marktaandeel van België in de Europese export van technologieproducten is meer dan de helft lager dan in Nederland. En de historische schuld weegt dubbel zo hoog op de overheidsfinanciën.

‘Ook de werkloosheidsuitgaven en pensioenuitgaven in procent van het bruto binnenlands product (bbp) zijn in België hoger dan in Nederland. Tegelijk kent Nederland minder overheidsuitgaven en een hogere werkgelegenheidsgraad’, aldus Lambotte. Het is daarom volgens de ceo zaak dat in België de loonkostenhandicap wordt weggewerkt, de arbeidsmarkt gemoderniseerd en de digitale transformatie voorbereid.' Innovatie

Er moet ook een ondernemingsgericht innovatiebeleid gevoerd worden en geïnvesteerd worden in infrastructuur voor telecom, energie en mobiliteit. Want volgens Agoria zal digitalisering de kloof tussen vraag naar en aanbod van digitale skills vergroten. ‘Tegen 2030, en dat is morgen, zullen 4,5 miljoen werknemers hun digitale skills moeten optimaliseren, zullen 310.000 werknemers en werkzoekenden zich moeten omscholen en zullen 584.000 vacatures niet ingevuld geraken als er geen maatregelen genomen worden’, klinkt het. Als dit alles tot een goed eind gebracht wordt, ziet de technologiefederatie ‘een impact op het bbp van 95 miljard euro, of zowat een vijfde’.

Wanordelijke Brexit

Agoria is voor dit jaar iets positiever gestemd. Het orderboek blijft de omzet ondersteunen, maar gaat wel sterk achteruit sinds de zomer van 2018. Negatieve risico's zijn een wanordelijke Brexit, een escalerende handelsoorlog, een verdere vertraging van de economische groei in China en de impact van de WLTP-richtlijn (de nieuwe Europese norm voor emissietests) in de automobielsector.

Lambotte richt zich ook tot de vakbonden. ‘Ga na de nationale staking van 13 februari alsjeblieft zo snel mogelijk in op de uitnodiging van het VBO om opnieuw rond de tafel te gaan. Ga praten om oplossingen te vinden.’

In de Belgische technologische industrie werken ruim 306.000 mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-01T08:50:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.