Europa onderschat digitale transformatie van industrie

Europa onderschat het effect van de digitale transformatie van de industrie en het belang van opkomende industriële dataplatformen. Dat zegt Willem jonker, topman van EIT Digital naar aanleiding van het rapport ‘Digital Transformation of European Industry’ dat EIT Digital heeft gepubliceerd.

Het meest zorgwekkend is volgens Jonker dat Europa zich te weinig realiseert hoe fundamenteel de digitale transformatie van de industrie onze maatschappij zal veranderen. ‘Ook de economische verhoudingen op globaal niveau komen in relatief korte tijd volledig anders te liggen. Europa heeft te weinig geleerd van het missen van de boot van de sociale-mediaplatformen en loopt het risico ook in de digitale transformatie van de industrie de boot te missen omdat de effecten onderschat worden.’

In de studie van EIT Digital, ondersteund door het Digital Enlightenment Forum, worden vier scenario’s geschetst voor beleidskeuzes die zijn te maken over de arbeidsmarktregulatie en belastingheffing in de digitale economie. Die scenario’s zoomen in op de impact op de economische groei, de werkgelegenheid en de sociale cohesie. Via het rapport wil EIT Digital een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie. Het rapport geeft op een gefundeerde manier opties aan beleidsmakers om goed te kunnen anticiperen en acteren op de digitale transformatie van de industrie, zegt Jonker.

Utopisch

Maatschappijvisie en waarden spelen een belangrijke rol in de beleidsbeslissingen die leiden tot deze scenario’s. Van de scenario’s die in het rapport beschreven staan, utopisch, distopisch, ultra-sociaal en ultra-liberaal bevatten de twee ultrascenario’s de meeste handvatten voor beleidsmakers, schrijft het rapport. ‘Gegeven de specifieke Europese waarden zal een combinatie van beleidsmaatregelen uit deze twee scenario’s het meest waarschijnlijk zijn’, zegt Jonker.

Het ultrasociale scenario poogt technologische innovatie om te zetten in sociale innovatie via een mix van technologie, economische prikkels en sociale productie. Een Digital Intermediary Tax is een van de middelen om het belasting evenwicht te bewaren en biedt een prikkel om de research en development hoog te houden. Daarbij wordt het ingezet voor een flexibele arbeidsmarkt met behoud van sociale zekerheid. Volgens het rapport stimuleert dit scenario sociale cohesie en economische groei. Anderzijds dreigt er instabiliteit op geopolitiek, globaal en Europees niveau. Dit scenario vergt sterke coördinatie op Europees niveau om onderlinge belasting competitie tussen lidstaten te voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-28T12:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.