Proximus wil honderden mensen ontslaan

Proximus

De maandenlange onderhandelingen bij Proximus tussen directie en vakbonden heeft een sociaal plan opgeleverd. Dat meldt De Tijd. Het telecombedrijf wil van 1.900 werknemers af, maar als er niet genoeg vrijwillige vertrekkers zijn, zouden er tot vijfhonderd mensen ontslagen kunnen worden, vrezen de bonden.

Het plan voorziet dat 552 werknemers (ouder dan 58 jaar) kunnen vertrekken en daarbij 70 à 75 procent van hun loon kunnen behouden. Dat plan is al negen jaar geleden opgesteld, maar is nu verlengd. Daarnaast is er een bijkomend vertrekplan opgesteld voor 1.326 mensen. Zij krijgen een bruto ontslagpremie van 1.500 euro per werkjaar vanaf een anciënniteit van vijf jaar. 

Dat is de theorie, want bijvoorbeeld niet elke 58-plusser mag van Proximus vertrekken. Profielen waar een grote vraag naar is (bijvoorbeeld lassers en grondwerkers), moeten blijven. Dat zorgt trouwens al voor onvrede en werkonderbrekingen. 

In het bijkomende vertrekplan krijgen werknemers met de hoogste anciënniteit voorrang. Zijn er te weinig vrijwilligers, dan komen er tests en interviews om de beste kandidaten te houden. De rest zal dan ontslagen worden. 

Volgens de directie zou op die manier het aantal ontslagen tot tweehonderdvijftig beperkt worden. Dat cijfers is volgens de vakbonden dan weer veel te optimistisch, zij denken aan tweehonderd tot vijfhonderd ontslagen. 

Naast een afbouw van het personeelsbestand, wil Proximus ook de arbeidsvoorwaarden aanpassen, onder meer over de ziekteregeling. De vakbonden noemen dat ‘puur een besparing’, die niets te maken heeft met de nakende digitalisering waar het bedrijf zich moet aan aanpassen. 

Proximus is ook van zinnens winkels te sluiten. De meeste daarvan zijn van partners als Studio Telecom en Essec, maar ook negen eigen winkels worden met sluiting bedreigd.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-06T15:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.