Ook Azië aast op quantumcomputer

De analistengroep Global Data ziet dat de strijd om de quantumcomputer nieuwe impulsen heeft gekregen door flinke investeringen in Azië. Zowel bij overheden als techbedrijven. India, Zuid-Korea, Japan en China maken zich sterk voor de bouw van quantumcomputers. Naast Google, Microsoft, IBM en Intel laten de Chinese bedrijven Alibaba, Huawei en Baidu zich nu ook niet onbetuigd.

De zoektocht naar ‘quantum’ speelde zich aanvankelijk af in de VS en Europese landen als Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar Azië laat zich inmiddels nadrukkelijk gelden. China heeft in 2016 al de strategie omarmd om op dit vlak leidend te zijn. Een onderzoekscentrum in Hefei gaat naar verwachting dit jaar open.

In Zuid-Korea heeft de regering aangekondigd de komende vijf jaar 37 miljoen dollar te steken in de ontwikkeling van een vijf-qubit quantumcomputer en een honderd-cubit machine die in 2027 klaar zou moeten zijn.

India heeft onlangs 1,12 miljard dollar uitgetrokken om de komende vijf jaar te investeren in ‘quantum’. In Japan zijn vooral NEC en Fujitsu actief. Het laatste bedrijf heeft een jaar geleden zijn Digital Annealer op de markt gebracht. Dit is een technologie die aan quantum computing raakt.

Sunil Kumar Verma, Lead ICT Analyst bij GlobalData constateert dat er hevig wordt geïnvesteerd in quantum computing, maar dat alle onderzoek nog in een pril stadium is. Hij verwacht dat het nog wel een paar jaar zal duren aleer er tastbare resultaten zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-02T19:08:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.