Epic in beroep in epische rechtszaak tegen Apple

Fortnite, het Epic-game dat de rechtszaak in gang zette.

Epic Games gaat in beroep tegen de uitspraak in de rechtszaak tegen Apple. De rechter had weliswaar bepaald dat Apple externe betalingen moet accepteren in zijn App Store, maar ook dat het Californische bedrijf geen monopolist is en dat Epic aan Apple een schadevergoeding moet betalen.

Eind vorige week besliste een rechter in de spraakmakende zaak dat Apple van nu moet toelaten dat bedrijven betaald worden voor hun apps buiten de eigen zijn App Store om. Dat betekent dat Apple stevige commissies misloopt, als zulke betalingen bijvoorbeeld op de site van de app-maker zelf plaatsvinden. Daarmee leek het alsof Epic Games een klinkende overwinning kon bijschrijven, maar daarvan is geen sprake. 

Zo voegde de rechter eraan toe dat Epic er niet in geslaagd was om aan te tonen dat Apple een monopolie heeft én moet Epic aan Apple 3,6 miljoen dollar schadevergoeding betalen wegens contractbreuk. Dat komt omdat Epic, voorafgaand aan de rechtszaak, korte tijd een eigen betaalsysteem in zijn game Fortnite had ingebouwd. En dat was tegen de afspraken. Bovendien hoedt Apple Fortnite ook niet onmiddellijk terug in zijn downloadwinkel aan te bieden. 

De rechter slaat en zalft dus tegelijk, en allicht is dat de reden voor Epic om te eisen dat een andere rechtsinstantie zich nu over de zaak buigt. Hoe die beroepszaak zal uitdraaien, is voorlopig de vraag van een paar miljard dollar. Net voor de uitspraak in de VS hadden ook Koreaanse en Japanse overheidsinstanties Apple opgedragen om externe betalingen in zijn App Store toe te laten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-13T11:42:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.