CERN maakt overstap naar opensource

open

Het CERN, het Europese instituut dat onderzoek doet naar elementaire deeltjes, gaat volledig overstappen naar openbronsoftware. Het instituut stopt zijn contract met Microsoft omdat die laatste zijn licentiekosten vertienvoudigd heeft.

Het CERN maakte een en ander bekend op zijn eigen blog. Het instituut is al twintig jaar klant bij Microsoft en kreeg al die jaren bijzonder gunstige licentievoorwaarden omdat het als een academisch instituut wordt beschouwd. Vorig jaar al kreeg het Zwitserse lab lucht dat er aan die voordelige tarieven een eind zou komen en werd in alle stilte een project opgezet (‘Malt’ of ‘Microsoft alternatives’) om over te stappen op openbronsoftware.  

Nu Microsoft zijn nieuwe licentiekosten aan CERN voorschotelde, wordt dat plan ook uitgevoerd. Het instituut zou zijn licentiekosten immers vertienvoudigd zien. Malt moet nu het personeel voorzien van openbronsoftware die dezelfde mogelijkheden heeft als commerciële software, maar zonder risico op vendor lock-in én met volledige controle over eigen data.

Het eerste project wordt een mailserver die deze zomer getest zal worden door het eigen it-personeel en een groep vrijwilligers. Als alles goed gaat, wordt die daarna breed uitgerold. Tegelijk zal ook Skype for Business verwijderd worden, net zoals alle analoge telefoons en komt er een volledig op software gebaseerde telefonie-oplossing.

CERN zegt te willen aantonen dat het mogelijk is om core it-diensten te bouwen zonder vendor- en data lock-in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-14T09:53:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.