Gartner: markt voor drones gaat sky-high

Eneco controleert zonnepanelen met DroneGrid

Tegen 2020 zal de markt voor professionele drones met zowat de helft groeien tot 526.000 stuks. Nog eens drie jaar later is dat aantal tot 1,3 miljoen gestegen. Dat voorspelt het marktonderzoeksbureau Gartner.

Gartner identificeert in zijn onderzoek verschillende sleutelmarkten waar de drones aan de vooravond van een hausse staan. De bouw is er daar een van. ‘De bouwsector is een early adopter van drones waardoor zij veruit het meeste aantal use cases laat noteren’, zegt Kay Sharpington van Gartner. ‘Tegen 2020 zullen er in de bouw 210.000 drones per jaar actief zijn, tegen 2023 al meer dan een half miljoen.’ 

Drones worden ingeschakeld bij bijvoorbeeld het onderzoeken van bouwplaatsen en bij het inspecteren van grondwerken, omdat ze dat soort klussen sneller en veiliger kunnen uitvoeren dan mensen. Ook in andere sectoren zijn surveillance- en monitoring-klussen de meest gebruikte use cases, zegt Gartner, onder meer bij de politie en de brandweer. 

Opmerkelijk is de grote stijging van het dronegebruik in de verzekeringssector. ‘Daar worden drones ingezet om gebouwen, plaatsen en objecten te inspecteren nadat er een claim is ingediend’, weet Sharpington. ‘Op die manier is de precieze schade vast te stellen. Dat brengt kostenreducties mee, bijvoorbeeld door het besparen op stellingen, ladders en werktijd. Bovendien kan zo ook een grondige collectie aan beeldmateriaal worden aangelegd van de staat van het object.’ 

Een tweede grote groeimarkt is de logistiek, aldus Gartner. In 2020 zullen er circa 25.000 droneverzendingen uitgevoerd worden. Tegen 2023 zijn dat er 122.000. Nadien blijft dat cijfer stevig stijgen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-09T09:17:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.