Belgische banken springen op blockchain

Dit artikel delen:
Blockchain

De vier Belgische grootbanken gaan, samen met hun dochteronderneming Isabel, gegevens van professionele klanten delen met een blockchaintoepassing. Kube, zoals de toepassing werd gedoopt, moet het verificatieproces en de identificatieprocedures sneller, veiliger en gemakkelijker maken.

Kube staat voor Know Your Customer Utility for Banks and Enterprises. Isabel Group ontwikkelde het platform voor zijn eigen betaalactiviteiten en in opdracht van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC. Ook andere banken zullen in de toekomst kunnen aansluiten bij het platform.

Om witwassen en fraude te voorkomen, zijn banken verplicht om bij de opening van een bedrijfsrekening de identiteit van de zaakvoerders en de belangrijkste aandeelhouders te controleren en dat regelmatig te blijven doen. Die informatie gaan ze voortaan via Kube met elkaar kunnen delen. De Belgische financiële sector is zo de eerste die blockchain op grote schaal gebruikt om bedrijven te identificeren.

De klant zal zijn data slechts één keer moeten ingeven in het platform waarna deze door de bank geverifieerd en gevalideerd wordt. Nadien worden de gegevens op veilige wijze gedeeld. Wanneer een onderneming een rekening opent bij een andere bank, zal die sneller het know your customer (KYC)-proces doorlopen omdat de vereiste gegevens al beschikbaar zijn. Ook aanpassingen aan de bedrijfsdata zullen door de aangesloten banken gedeeld worden, zodat ze altijd over de meeste recente data beschikken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-22T09:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.