Belgische fintechs bundelen krachten in A78

Dit artikel delen:
fintech

A78, zo heet de belangenvereniging van Belgische betalingsinstellingen die een vergunning hebben van de Nationale Bank van België (NBB). Daarmee proberen de nieuwe startups, veelal fintech-bedrijven, onder meer de implementatie van PSD2 te bespoedigen.

De vereniging, die voluit de naam ‘Association of 7 and 8’ draagt, omvat alle Belgische betalingsinstellingen met een vergunning van de Nationale Bank van België voor de diensten 7 en 8, respectievelijk de nieuwe betalingsinitiatiediensten en rekeninginformatiediensten. Vandaar de naam A78.

Onder andere de Europese PSD2 (Payment Service Directive 2)-regelgeving, die van toepassing werd in september, opende de deuren voor nieuwe, veelal technologische, spelers op de markt. Zij hebben vaak andere noden en belangen dan de klassieke bancaire spelers. A78 gaat hun belangen vertegenwoordigen en verdedigen bij de overheid, nationale regulatoren, Europese of supranationale instellingen, de klassieke financiële instellingen en consumentenorganisaties. Ze wil haar leden ook informeren en adviseren en een spreekbuis zijn naar de media.

De belangenvereniging kwam er op initiatief van de startup Cake (van Davy ‘Sparkcentral’ Kestens). Cake is een gratis banking-app die dit jaar lanceert en die gebruikers toelaat meerdere rekeningen te beheren vanuit een app, advies en cashbacks geeft en gebruikers laat bijverdienen door het verwerken van hun banktransacties in inzichten voor bedrijven.

Na overleg met de Nationale Bank over de haperende implementatie van PSD2 nam Cake, op vraag van de NBB, het initiatief om de krachten te bundelen met andere fintech-spelers en zo een aanspreekpunt te vormen voor partijen zoals bankenfederatie Febelfin en de NBB. De api’s die de banken in het kader van PSD 2 moeten voorzien, laten immers vaak nog te wensen over, zegt Cake. Daardoor krijgen klanten van deze nieuwe betalingsinstellingen geen adequate service.

Het voorzitterschap van A78 is voorlopig in handen van Yves Bovin, Head of Legal & Operations bij Cake. Eens de vereniging volledig op de rails staat zal een onafhankelijke voorzitter aangesteld worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-27T13:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.