IBM helpt Crelan fraude detecteren

Dit artikel delen:
dark web

IBM en de Belgische bank Crelan hebben een overeenkomst getekend voor de integratie van IBM’s fraudedetectiesysteem. Dat maakt gebruik van ai en machine learning om frauduleuze transacties te detecteren.

Safer Payments, zo de heet de oplossing van IBM die de coöperatieve bank Crelan moet helpen om transactiefraude te voorkomen. Banken vertrouwen doorgaans op oude gedragspatronen om voorspellingen te doen en fraude op te sporen. Maar naarmate er nieuwe patronen ontstaan, is dat een ingewikkeld proces. Het kost ongeveer vier weken om een nieuw patroon te ontdekken en nog eens vier weken om de ‘scoring engines’ (die de transacties evalueren) aan te passen. Daar komt nog bij dat de online-transactievolumes door de lockdownmaatregelen wereldwijd toenemen.

Safer Payments past ai en machine learning toe om te leren van eerdere transacties en daar de regels voor nieuwe transacties op te baseren. De klus kan daarmee geklaard worden in minuten in plaats van weken. Volgens onderzoek van Juniper zullen de verliezen door online-betalingsfraude de komende jaren sterk stijgen, van 22 miljard dollar in 2018 naar 48 miljard in 2023.

Het nieuws van de samenwerking tussen IBM en Crelan komt op het moment dat IBM van plan is om tweehonderd van zijn Belgische personeelsleden te ontslaan. Vandaag werken er nog zo’n duizend mensen voor IBM in ons land, in 2013 waren dat er 1.900.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-10T10:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.