Belgische cio ligt wakker van cybersecurity

Manager

IT Security & Cyber staat boven aan de agenda van de Belgische cio's, zo blijkt uit de jaarlijkse CIO Survey van KPMG en Harvey Nash. De afgelopen twee jaar kregen ruim 42 procent van de ondervraagde bedrijven in België te maken met ernstige cyberaanvallen. Het wereldwijde gemiddelde ligt op ‘slechts’ 32 procent.

Belgische bedrijven zijn niet alleen vaak het slachtoffer van digitale aanvallen, ze leren er blijkbaar ook niet veel. Uit de enquête blijkt immers ook dat vaderlandse ondernemingen, alweer in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde, minder vertrouwen hebben en minder goed voorbereid zijn om huidige en toekomstige aanvallen het hoofd te bieden.

Desondanks komt ook naar voren dat veel cio’s ‘bijzonder tevreden’ zijn over hun functie. Wereldwijd beoordeelt 39 procent van de ondervraagden op die manier hun job, bij Belgische it-verantwoordelijken ligt dat nog een stukje hoger met bijna twee op drie cio's die vermelden dat ze bijzonder tevreden zijn.

Die tevredenheid blijkt ook uit het feit dat in België het aantal it-verantwoordelijken met meer dan tien jaar dienst bij hun huidige werkgever, bijna dubbel zo hoog is dan het wereldwijde gemiddelde. Desondanks stelt de enquête vast dat de job van cio zelf wel een heel stuk korter is geworden. In ons land blijft 20 procent twee jaar of minder op post, wereldwijd is dat 32 procent. Na vijf jaar stijgt dat al naar 59 procent.

Meer en meer it-verantwoordelijken zijn ook beginnen investeren in digitale arbeid en cognitieve automatisering. 42 procent van de Belgische bedrijven geeft aan dat ze reeds in deze domeinen investeren: een cijfer dat opmerkelijk hoger ligt dan het wereldwijde gemiddelde van 34 procent.

Als er mensen op het it-departement worden aangenomen, blijft big data en data-analyse de meest gevraagde vaardigheid. Tegelijk zegt 61 procent van de cio’s wereldwijd dat it-projecten tegenwoordig complexer zijn dan vijf jaar geleden. Zwak leiderschap (46 procent), een te optimistische aanpak (40 procent) en onduidelijke perspectieven (40 procent) zijn de belangrijkste redenen waarom it-projecten mislukken. Ook een gebrek aan getalenteerde medewerkers wordt vaak (27 procent) als reden aangegeven.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Belgische cio ligt wakker van cybersecurity: dat is een interessant gegeven!

VRAAG is echter of deze ongerustheid de ceo OOK bereikt?
Ik heb sterk de indruk dat dit onderwerp voor CEO´s letterlijk een ver van hun bed Show is, maw: Wakkerliggen, echt niet!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-21T10:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.