Belgische it-salarissen volgen weer de markt

Investering

Zowel in de it- als de telecomsector zijn de salarissen er dit jaar met zo’n 2 procent op vooruit gegaan. Daarmee volgen de sectoren opnieuw de algemene Belgische trend. Dat blijkt uit de jaarlijkse salarisenquête van het hr-bedrijf Hudson.

De salarisverhoging is ook afhankelijk van het type functie. Cyber security en gegevensbescherming, zoals de implementatie van GDPR/AVG, staan bij heel wat bedrijven hoog op de agenda. Dit fenomeen is ook voelbaar in de markt, het salaris van security-specialisten kent namelijk al sinds 2015 de sterkste stijgingen. Aan het andere uiteinde ziet Hudson dat er voor analist-developers geen bijkomende salarisverhogingen worden toegekend bovenop de indexatie. Een verklaring hiervoor is dat developers zich omscholen tot analist-developers en op die manier vraag en aanbod elkaar terugvinden op de markt.

Hudson zag de afgelopen jaren ook een verdere groei in variabiliteit van het loonpakket. In de telecom- en it-markt stijgt het variabele pakket met een cumulatieve groei van 40 procent ten opzichte van tien jaar geleden. ‘Dit jaar zien we voor het eerst een stagnatie van het variabel verloningspakket’, klinkt het. ‘Na een rondvraag bij enkele organisaties blijkt dat dit voornamelijk te wijten is aan het niet behalen van de vooropgestelde resultaten. De policy inzake variabele verloning op zich is ongewijzigd gebleven.’

Uit de studie blijkt tevens dat organisaties met een omzet van minder dan vijftien miljoen euro een hoger gewaardeerd pakket aanbieden aan hun it-populatie dan grotere organisaties die een omzet realiseren van meer dan 125 miljoen euro. Een starter kan bij de eerste namelijk rekenen op een gemiddeld brutoloon van 2300 euro, een forfaitaire kostenvergoeding en bedrijfswagen. Bij grote organisaties kan men rekenen op een startbedrag van gemiddeld 2150 euro bruto en dezelfde extralegale voordelen, maar een bedrijfswagen uit een lagere categorie. Naarmate men hoger op de carrièreladder klimt in een grotere organisatie, bijvoorbeeld naar een kader- of managementfunctie, zal de waardering van het totale verloningspakket sneller stijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-27T11:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.