30.000 tech-vacatures raken moeizaam ingevuld

De omzet, de export en de werkgelegenheid in de Belgische technologiebedrijven blijven stijgen, maar de bedrijven vinden amper voldoende mensen. Dat zegt technologiefederatie Agoria.

Eind 2017 werkten er naar schatting 303.500 mensen in de technologische industrie in België, vijfduizend meer dan een jaar ervoor. Dit jaar, volgend jaar en in 2020 komen daar volgens Agoria nog zo’n tweeduizend extra banen per jaar bij. Tussen 2015 en 2020 zullen er zo in totaal vijftienduizend banen netto bijgekomen zijn.

Daarnaast telt de technologische industrie volgens Agoria dit jaar dertigduizend vacatures: achtduizend digitale experten (zoals ict-consulenten), vijftienduizend technische profielen (zoals ingenieurs, monteurs en onderhoudstechnici) en zevenduizend andere profielen (zoals management, logistiek en verkoop). Zowat 80 procent van de bedrijven uit de sector geeft in een enquête aan dat ze last heeft om die vacatures in te vullen.

Ceo Marc Lambotte van Agoria vindt het niet kunnen dat er zoveel bedrijven op zoek zijn naar medewerkers, terwijl er tegelijk veel mensen zijn die niet werken. ‘Er zijn 130.000 jongeren tussen de vijftien en 24 jaar die niet studeren of werken. Maar ook bij mensen tussen 55 en 64 stelt zich nog steeds een probleem: 750.000 mensen onder hen zijn niet aan het werk. Dit is rampzalig voor onze economie en voor de versterking van onze sociale zekerheid.’ Lambotte wijst onder andere op het belang van de planning van een loopbaan, werkbaar werk en flexibelere beloningssystemen, maar vindt ook dat het hoog aantal langdurig werklozen dringend moet worden aangepakt.

Uit de halfjaarlijkse conjunctuuranalyse van Agoria blijkt verder dat de omzet van de Belgische technologiebedrijven onafgebroken stijgt sinds 2014. Vorig jaar steeg de omzet tot bijna 126 miljard euro, een stijging met 3,7 procent ten opzichte van 2016. Voor dit jaar verwacht Agoria een stijging van 2,5 procent tot 129 miljard euro. Ook de investeringen staan op hun hoogste niveau in tien jaar. Zowel in 2017 als in 2018 gaat het telkens om 3,98 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-07T11:59:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.