Uber experimenteert weer met zelfrijdende auto’s

Uber zelfrijdende auto

De Amerikaanse taxidienst Uber heeft zijn proefproject met zelfrijdende auto’s opnieuw opgestart. Na een dodelijk ongeval in maart werden de tests opgeschort. Bij de nieuwe onderzoekingen worden de auto’s door mensen bestuurd.

Dat Uber opnieuw met zelfrijdende auto’s aan de slag gaat, werd door Eric Meyhofer, hoofd van de Advanced Technologies Group van het bedrijf, bevestigd in een blogbericht. De auto’s die Uber nu uitprobeert, kunnen wel degelijk autonoom rijden, maar worden door mensen bestuurd, zogenaamde ‘mission specialists’, omdat het bedrijf voorlopig geen enkel risico wil nemen. Ook in de passagierszetel zal te allen tijde een mens zitten.

De nieuwe proef moet Uber vertrouwd maken met bepaalde scenario’s waar de zelfrijdende wagens in de toekomst mee geconfronteerd zullen worden. Die scenario’s worden dan opnieuw opgeroepen op een gesloten testtraject en in de virtuele wereld om de wagen er zelfstandig mee te laten omgaan. De tests zijn ook belangrijk omdat ze Uber helpen bij het ontwikkelen van accurate kaarten.

De nieuwe auto’s krijgen uitgebreide elektronische veiligheidssystemen om aanrijdingen te voorkomen, onder meer een systeem dat de bestuurders in de gaten houdt en nagaat of ze hun aandacht wel op de weg richten. De schermen in de auto’s zijn ook uitgerust met een interface die zo weinig mogelijk menselijke aandacht behoeft. Ook in een radarsysteem dat de wagen autonoom kan afremmen is voorzien, zo schrijft Meyhofer, al is dat ook wel het minste dat je mag verwachten in een zelfrijdende auto.

Bij de dodelijke crash in maart, in Tempe, Arizona, kwam een vrouw om het leven die de straat overstak en door een zelfrijdende Uber-auto werd aangereden. Na het ongeval zette het bedrijf alle tests met autonome voertuigen op een laag pitje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-25T10:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.