Geldmotor blijft draaien bij Apple

Voor technologiereus Apple was het boekjaar 2018 een boerenjaar. Het bedrijf draaide een omzet van meer 265,5 miljard dollar en wist daar bijna 60 miljard dollar nettowinst aan over te houden. Voor het komende kwartaal is het bedrijf wel vrij voorzichtig met zijn vooruitzichten. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het gebroken boekjaar dat op 29 september 2018 eindigde.

Voor Apple was 2018 een recordjaar met groei met dubbele cijfers in ongeveer alle regio’s. In het laatste, vierde kwartaal waren de verkopen minder spectaculair, maar dat kwam vooral omdat het bedrijf recent veel nieuwe producten heeft gelanceerd waar potentiële kopers op wachtten, zoals iPhones en iPads. Die verkopen zitten nog niet in de cijfers vervat.

De omzet in het laatste kwartaal tikte af op net geen 63 miljard dollar. Zo gingen er 46,9 miljoen telefoons over de toonbank, ongeveer hetzelfde aantal als in het vierde kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde prijs van die toestellen ligt nu op 793 dollar, tegenover 724 dollar in het kwartaal daarvoor.

Opvallend is ook de stevige stijging van de divisie Services (Apple Music, Apple Pay, iCloud,…). Die is op z’n eentje al goed voor bijna tien miljard dollar omzet in het vierde kwartaal, zeventien procent meer dan vorig jaar. De omzet uit ‘andere producten’ steeg naar 4,2 miljard dollar. Daar zitten onder meer de Apple TV en Apple Watch bij. De aandeelhouders mogen alvast delen in het feest, want voor hen heeft het bedrijf zowat 23 miljard dollar aan dividenden voorzien en geld voor de inkoop van eigen aandelen.

Voorzichtige vooruitzichten

Voor het eerste kwartaal van het volgende boekjaar, dat eind december eindigt en waarin de belangrijke eindejaarverkopen vervat zitten, is Apple voorzichtig. Het bedrijf gaat uit van een omzet tussen 89 en 93 miljard dollar, wat voor de meeste analisten een teleurstelling is. Volgens topman Tim Cooke kunnen de moeilijke omstandigheden in groeilanden roet in het eten gooien en zijn er ook wisselkoerseffecten die zo’n twee miljard dollar negatief effect kunnen meebrengen. Cooke is ook niet zeker of de productiecapaciteit van Apple wel zal volstaan om aan alle vraag te voldoen.

Beleggers waren alvast niet blij met dat nieuws en stuurden het aandeel nabeurs ruim zes procent lager. Daarmee is Apple opnieuw onder de duizend miljard dollar beurswaarde gezakt.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-02T10:06:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.