It-uitgaven halen 3,8 biljoen dollar in 2019

De globale it-uitgaven zullen dit jaar aftikken op 3,76 biljoen dollar, een stijging van 3,2 procent vergeleken met 2018. Dat berekende het marktonderzoeksbureau Gartner.

Een afkoelende economie, recessiegeruchten, een mogelijke Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en een Brexit. Ondanks alle slechte tijdingen voor dit jaar lijken de it-uitgaven overduidelijk op groei af te stevenen, zegt Gartner.

De overstap naar de cloud blijft een zeer belangrijke aanjager van uitgaven. De categorieën ‘Enterprise Software’ en ‘Data centre Systems’ laten dan ook de grootste groeicijfers optekenen, respectievelijk achtenhalf en zelfs iets meer dan vier procent. Zelfs in 2020 zal ‘Enterprise Software’ met nog altijd meer dan acht procent groeien, meent Gartner.

Ook de ‘Devices’-markt blijft in groeimodus, ondanks de vertraging in de smartphoneverkoop. De grootste markten, (Europa, VS en China) zijn wel verzadigd en halen hun groei uit vervangaankopen. Met name Samsung (dat zich met zijn topmodellen te weinig kan onderscheiden van concurrenten) en Apple (dat met zijn prijzenbeleid stratosferische hoogten bereikt) zorgden ervoor dat consumenten hun huidige telefoon niet vervingen en zetten druk op de markt.

‘De uitgaven verschuiven van gesatureerde segmenten als telefoons, pc’s en on-premise data-infrastructuur naar clouddiensten en IoT-apparaten’, zegt John-David Lovelock, research vicepresident bij Gartner. ‘Zeker IoT-apparatuur begint daarvan te profiteren, dit segment is nog niet verzadigd.’

Ook voor 2020 ziet Gartner in alle segmenten groei, behalve in datacenter-systemen, waar een daling wordt voorspeld. Tegen 2020 zullen de it-uitgaven dan ook verder doorstomen naar bijna 3,9 biljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-28T10:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.