Apple ziet iPhone-verkoop stevig slinken

iPhone, X, Apple

In het eerste kwartaal van zijn boekjaar, waarin de nochtans lucratieve eindejaarverkopen zijn inbegrepen, heeft Apple de omzet uit iPhone met vijftien procent zien dalen. Het lijkt er op dat het bedrijf stilaan tegen de grenzen van zijn prijzenpolitiek botst, want het overweegt om in verschillende landen een prijsdaling voor iPhones door te voeren.

Alle andere diensten en producten konden wel positieve cijfers voorleggen, maar omdat de iPhone zo’n groot deel van Apple’s verkopen voor zijn rekening neemt, daalde ook de algemene omzet van het bedrijf met vijf procent tot iets meer dan 84 miljard dollar. De iPhone neemt daarvan net geen 52 miljard voor zijn rekening. Vorig jaar was dat nog meer dan 61 miljard dollar. De winst ging eveneens naar beneden tot 4,17 dollar per aandeel. Precieze verkoopcijfers (in aantallen) voor de iPhone maakt Apple sinds kort niet meer bekend.

De omzet uit de iPad steeg met zeventien procent, die van de Mac met negen procent. De afdeling Wearables/Home/Accessories ging zelfs met drieëndertig procent vooruit.

Apple had eerder gewaarschuwd voor een omzetdaling en wees daarbij naar de afkoelende Chinese vraag als grote schuldige en naar de dure Amerikaanse dollar. Toch is de uiteindelijke omzet nog een stuk lager dan wat analisten hadden verwacht. Het was de eerste keer dat Apple zowel mindere omzet als winst moest bekendmaken in een eindejaarkwartaal sinds de iPhone op de markt kwam.

Apple heeft nu zowat 1,4 miljard actieve apparaten bij consumenten staan. iPhones zijn goed voor 900 miljoen stuks. Om de verkoop terug aan te zwengelen, overweegt Apple meer genereuze inruilprogramma’s en zelfs prijsverlagingen voor de iPhone, zo zei ceo Tim Cook. Waarschijnlijk zullen die vooral in opkomende markten doorgevoerd worden, want die landen hebben relatief de grootste prijsstijgingen meegemaakt, aldus de topman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-30T10:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.