Softbank start techfonds van 108 miljard dollar

Geld money

Het Japanse concern Softbank gaat een investeringsfonds op poten zetten dat zo’n 108 miljard dollar in kas krijgt. Vision Fund II wordt mee gespijsd door onder meer Apple, Microsoft en een staatsfonds uit Kazachstan.

Zoals de naam al laat vermoeden is Vision Fund II het tweede soortgelijke fonds dat Softbank opzet. Dat eerste fonds was goed voor 97 miljard dollar. Softbank zelf pompt 38 miljard in Vision Fund II, de rest komt van de andere partners.

Volgens Masayoshi Son, de topman van Softbank, wil zijn bedrijf elke twee à drie jaar een nieuw fonds op poten te zetten om snel te kunnen inspelen op opportuniteiten als kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s.

Met de eerste versie van Vision Fund, waar ook Abu Dhabi en Saoedi-Arabië in participeerden, werden onder meer investeringen gedaan in Uber en WeWork. Volgens Softbank werd daarmee een rendement van 29 procent bereikt. In dat eerste fonds zou Saoedi-Arabië ook de grootste inleg gedaan hebben, wat het land ook het meeste zeggenschap gaf. Met het nieuwe fonds wil Softbank zelf meer zijn stempel drukken. De Financial Times schrijft dat zowel Saoedi-Arabië als Abu Dhabi toch opnieuw bij Vision Fund II betrokken zouden zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-26T11:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.