Xerox haalt geld op voor overnamestrijd HP

Geld money

Xerox heeft bij banken zo’n 24 miljard dollar geleend. Het geld moet dienen om de geplande overname van HP te financieren. Onder meer Bank of America en Citigroup hebben toegezegd. Het nieuws van de operatie werd door Xerox zelf bekendgemaakt in een open brief aan de HP-aandeelhouders.

De lening is de volgende stap in een saga die begin november begon. Toen maakt printer- en kopieermachinefabrikant Xerox bekend dat het een overnamebod van 33 miljard dollar op HP voorbereidde. De marktwaarde van HP stoomde daarop door van 27,27 naar 29,83 miljard dollar, Xerox zelf daalde naar net geen acht miljard.

Volgens HP was het bod te laag. Daarna begon een soort publieke woordenwisseling tussen Xerox-ceo John Visentin en zijn overnameprooi. Visentin waarschuwde HP voor een vijandige overname, waarop HP liet weten dat het nog altijd geen antwoord had gekregen op verschillende verduidelijkingen die het Xerox had gevraagd. Daarna kon Xerox niet anders dan de directie van HP negeren om rechtstreeks de HP-aandeelhouders te paaien. Zo maakte Xerox een document van meer dan dertig pagina’s waarin alle voordelen en synergieën van een overname nog eens voor het voetlicht kwamen. HP blijft er voorlopig bij dat het het veel kleinere Xerox niet nodig heeft en dat het zelf voor groei kan zorgen.

Ondertussen is ook de activistische aandeelhouder Carl Icahn zich met de zaak gaan bemoeien. Hij bezit zowel 4,24 procent van HP als 11,85 van Xerox en heeft zich voor de fusie uitgesproken. Volgens Icahn gedraagt HP zich ‘irrationeel’.

In een nieuwe, open brief aan de HP-aandeelhouders zegt Visentin dat hij beseft dat er veel vragen zijn over de financiële draagkracht van Xerox om zo’n grote overname te behappen. De nieuwe bankfinanciering moet die zorgen wegnemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-07T10:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.