Vijf kandidaten voor Belgische 5G-licentie

GSM-mast antenne GSM

Naast Proximus, Orange en Telenet hebben ook Cegeka en communicatiedienstverlener Entropia zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke 5G-licentie. Dat meldt de telecomregulator BIPT.

Entropia baat al een ‘missie-kritisch’ telecommunicatienetwerk uit in Vlaanderen met zowat vijfhonderd eigen zendmasten. Het bedrijf biedt daarover spraakverkeer aan, maar ook iot-toepassingen en dataverkeer tussen mobilofoons, portofoons ('walkietalkies') en datamodems onderling en naar een centraal punt via een streng beveiligd datacenter. Het heeft klanten in de energiesector, bij nutsbedrijven en beveiligings- en ambulancediensten.

Ook de Hasseltse ict-integrator Cegeka liet eerder dit jaar al weten dat het in de licenties geïnteresseerd was. Zij zijn niet van plan om een eigen netwerk of masten te bouwen, maar willen vooral toepassingen gaan aanbieden, zoals verkeersmonitoring.

In totaal ontving het BIPT zes kandidaturen. Een kandidaat trok zich 10 maart terug uit het toewijzingsproces, waarna vijf bedrijven overbleven.

In de 3600-3800 MHz-band is er een totaal van 200 MHz radiospectrum beschikbaar. Het is dus mogelijk om 40 MHz toe te kennen aan elk van de vijf in aanmerking genomen kandidaten. Deze gebruiksrechten zullen geldig blijven totdat er definitieve gebruiksrechten via een klassieke veilingprocedure zullen worden toegekend.

Op 21 april start het BIPT een openbare raadpleging over de toekenning van deze tijdelijke gebruiksrechten. Nadien valt de definitieve beslissing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-24T10:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.