Wereldwijde it-uitgaven in vrije val

laptop nigeria afrika

De wereldwijde uitgaven aan it zullen dit jaar aftikken op 3,4 biljoen dollar, dat is een daling van 8 procent. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner. Het enige lichtpunt: de uitgaven aan cloud computing.

De reden van de daling is snel gevonden, zegt Gartner. De coronapandemie en de gevolgen van de wereldwijde economische recessie maken dat cio’s prioriteit geven aan uitgaven voor technologie en diensten die als ‘mission-critical’ worden beschouwd. Uitgaven voor initiatieven die gericht zijn op groei of transformatie belanden daardoor in de koelkast.

Alle segmenten zullen in 2020 een krimp ondergaan, waarbij apparaten en datacentersystemen de grootste uitgavendalingen kennen. Aangezien de pandemie echter het werken op afstand blijft stimuleren, zullen sub-segmenten zoals publieke-clouddiensten (die in meerdere categorieën vallen) een lichtpuntje, met een groei van een krappe twintig procent in 2020. Ook de uitgaven voor cloud-gebaseerde telefonie en messaging en voor cloudconferencing zullen met respectievelijk negen en 24 procent toenemen.

‘Cio's zijn overgestapt op noodkostenoptimalisatie, wat betekent dat investeringen zullen worden geminimaliseerd en moeten wachten op operaties die het bedrijf draaiende houden. Dat wordt voor de meeste organisaties de hoogste prioriteit in 2020’, zegt John-David Lovelock van Gartner. ‘Het herstel zal geen eerdere patronen volgen. De krachten achter deze recessie zullen zowel aan de aanbod- als de vraagzijde schokken veroorzaken als de beperkingen op het gebied van de volksgezondheid, sociale en commerciële sector beginnen af te nemen.’

Het herstel van de it-uitgaven zal doorheen 2020 traag verlopen. De zwaarst getroffen sectoren, zoals de amusementssector, het luchtvervoer en de zware industrie, zullen er meer dan drie jaar over doen om terug te keren naar het niveau 2019, voorspelt Lovelock. ‘Herstel vereist voor de meeste organisaties een mentaliteitsverandering. Er is geen sprake van een weg terug. Er moet een reset komen die gericht is op vooruitgang.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-14T09:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.