Chipbakker TSMC profiteert van Intel-problemen

Analisten zien TSMC als kandidaat om Intels 7-nanometer chips te produceren

processors

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), ‘s werelds grootste ‘pure’ chipbakker, zag maandag in één klap zijn beurswaarde met 34 miljard dollar stijgen, nu Intel problemen heeft. De concurrent kondigde onlangs aan opnieuw vertraging te hebben bij de productie van zijn chips van de volgende generatie.

Intels problemen bij de productie van zogenoemde 7-nanometer transistors zijn nog steeds niet overwonnen. De fabrikant heeft nog zeker een halfjaar nodig om de productie op te starten. Daarmee loopt de achterstand op de eigen planning op tot een jaar. In arren moede gaat Intel nu extra chips maken met verbindingen van 10 nanometer.

Concurrenten als AMD kunnen de veel kleinere 7-nanometer chips al geruime tijd maken. AMD wint hierdoor marktaandeel bij chips voor laptops.

Uitbesteding

Een andere verrassing is het feit dat Intel serieus overweegt om een groot deel van de productie van chipcomponenten uit te besteden. Tot voor kort was een dergelijke gedachte ondenkbaar voor ‘s werelds grootste halfgeleiderfabrikant.

Vijftig jaar lang ontwierp en produceerde Intel zijn chips in eigen huis. Nog niet lang geleden wilde Intel zelfs processors voor derden gaan maken. CEO Bob Swan is van die gedachte teruggekomen. Hij denkt Intel flexibeler te maken door een groot deel van de productie uit te besteden. Als dit plan wordt doorgezet, betekent dat een aardverschuiving voor de chipindustrie.

TSMC, die geen eigen chips ontwerpt maar wel succesvol is met het bakken ervan, zou ervan kunnen profiteren. Intel noemde overigens geen namen van fabrikanten die zijn chips kunnen vervaardigen. Maar analisten zien in TSMC een belangrijke kandidaat. Het aandeel van de Taiwanese fabrikant bereikte maandag het hoogtepunt aller tijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-28T11:50:00.000Z Alfred Monterie